0

Н ападателят на Левски Александър Колев има лек проблем, който Станислав Генчев обяви, че ще изчезне до дербито с Локомотив Сф в събота. Новият таран на „сините“ обаче има да решава друг. И той не е свързан с контузия, а с тенденция, която се наложи във времето, пише днес в. "Мач Телеграф".

Както е известно, на „Герена“ обичат да казват, че деветката не е за всеки. А именно този номер се появи на гърба на Колев, след като Рикардиньо бе продаден на Виктория Пилзен. Колев бе мечтал за този миг от дете и нямаше как да го пропусне, но по този начин се изправя с нещо като прокоба. В очите се набиват цифрите, които стоят срещу българите, които са го носили след Георги Иванов.

Прави впечатление, че нито един от тях не е успял да стигне до толкова попадения каквато е цифрата на гърба му. Най-близо бе Мирослав Антонов, който завърши престоя си на „Герена“ с 4 гола и 3 асистенци за 13 мача. Именно той пое щафетата от Гонзо през сезон 2009/10. Макар да фигурира в графата за най-големите издънки, Антонов си е направо успешен в сравнение с деветките, които го наследиха. А сред тях бяха играчи, които имаха и сериозен опит в чужбина. Като Цветан Генков. 

Той бе минал през Динамо Москва и Висла Краков преди да стъпи на „Герена“. И първо стартира там с номер 8 през есента на 2013-та. През пролетта на следващата година реши, че повече ще му приляга деветката и сгреши. Вкара само 2 гола и записа 2 асистенции за 9 мача. С това приключи с Левски. 

Следващият българин с №9 бе Атанас Курдов. Статистика му е печална - 9 мача, в които не успя да се разпише нито веднъж. Не му се получи и от дузпа в турнира за Купата на България. А за капак Левски по чудо не отпадна рано-рано в турнира. 

Илиан Мицански също се спря на 9 мача с номер 9 на гърба. Но все пак успя да вкара един гол! Разписа се във вратата на Монтана за успех с 2:1. 

Стивън Петков успя да навърти повече двубои от своите предшественици Курдов и Мицански – 17! Но той се разписа само веднъж. По ирония на съдбата това пак бе във вратата на Монтана, а Левски спечели с 2:0. 

Лошата новина за Алекс Колев е, че този отбор в момента е във Втора лига. Но все пак историята не е длъжна да се повтаря или потретва. Ще е добре за „сините“, ако българин успее отново къса мрежи с номер 9 на гърба, както са го правили колосите от миналото.