0

Вечното дерби наближава, а ЦСКА не влиза в сблъсъка с Левски в най-доброто си състояние след загубата от Септември. От „Мач Телеграф“ поговорихме с бившия старши треньор на „червените“ Александър Станков, с когото обсъдихме настоящата ситуация при „армейците“ и бъдещето пред клуба.

- Г-н Станков, ЦСКА най-накрая се довери на българин в лицето на Томаш, каква е положителната промяна, която виждате?

- Това за мен бе закъсняло действие, защото до назначението му можеше да се стигне доста по-отдавна, а не да се правят експерименти като този с Томислав Стипич, на когото после да се плащат безумни неустойки. Ако назначението му бе станало по-рано, може би нямаше да са такива и резултатите на ЦСКА. При всички положения ЦСКА винаги е бил клуб, който най-добре се ръководи от български специалисти. Тогава са постигнати и най-високите резултати, специално с хора, които са свързани с клуба и знаят за какво става въпрос в този клуб, знаят какво напрежение има, какви резултати трябва да се постигат. Това важи за всеки един треньор, който идва в ЦСКА – той трябва да е готов за гореизброените неща.

- След две победи за ЦСКА дойде загубата от Септември, защо се стигна до нея?

- Не могат да се търсят оправдания за подобна загуба. Това си е загуба и то от отбор с много скромен бюджет. Един приятел ми каза: „За първи път виждам да ви победи отбор, чиито футболисти дойдоха с такси за мача“. Той е левскар и реши да ме подразни, но... няма никакво оправдание за подобна загуба, нито Томаш може да се оправдава. Не бих казал, че и подценяването е оправдание, но факт е, че ЦСКА не игра добре в този мач. Както видяхме дори можеше да загуби с по-изразителен резултат, защото въпреки че „червените“ предимно доминираха, по-чистите ситуации бяха за Септември. Разбира се, все още спортно-технически има да се избистрят много неща в отбора. На вид има доста класни футболисти, но като отбор не работят достатъчно добре все още. Не съм в кухнята на клуба, но има доста детайли за изчистване, което се надявам да се случи в най-скоро време, защото времето лети, мачовете си минават, а разликата с челните отбори е много голяма. Това не означава, че отборът трябва да се примирява, трябва да се гонят максимално големите цели, които отговарят на клуба.

- Оправдание ли е, че ЦСКА взе много играчи в края на август и отборът не е сработен?

- Четох интервю на Аспарух Никодимов, с чието мнение съм напълно съгласен. Цялостната картинка на селекцията прилича на един миш-маш. Точно миш-маш. Няма никаква целенасоченост и последователност. На пръв поглед има доста добри имена, комбинирани с по-нискокачествени футболисти. Селекцията е с нулева последователност. Може би и оттам идват част от проблемите. Виждам и една неподреденост в длъжностите в клуба. Не се знае кой за какво точно отговаря, а това продължава да се случва. Няма никаква конкретика. Да кажем това е човекът, който заедно с треньора носят отговорността за селекцията. Поне по това, което виждам, чета и наблюдавам – това не ми прави впечатление в ЦСКА. В големите отбори тези неща са точно и ясно подредени. Назначи се човек, Славов ли беше... (Иван Славов – главен скаут на ЦСКА б.р.), но трябва да има повече яснота кой отговаря за тези неща.

Цялото интервю с Александър Станков четете в днешния брой на "Мач Телеграф"