0

А лександър Станков е един от големите специалисти в българския футбол. Той има доста пъстра треньорска кариера, като започва в Хасково през 1998 г. След това води Алки Ларнака, помощник е в ЦСКА, а през 2000 г. за пръв път поема „червените“, наследявайки Спас Джевизов. Води още веднъж „армейците“ - през 2001 г. После е начело на Черно море, преди през 2003 г. да се върне в ЦСКА, заменяйки Стойчо Младенов. Именно тогава напуска „Армията“ сам. Работи в Криля Советов, младежкия национален отбор на България и пак се връща в родния си клуб, ставайки помощник на великия Димитър Пенев през 2008 г. След това започва китайското му приключение, което минава през Далиан Аербин, Хунан Билоуз и Мейджоу Хака. Иначе у нас води още веднъж Черно море, както и Локо Пд. За последно – през 2019 г., сменя амплоато и става технически директор на „Лаута“. Както е известно, негов баща е Борис Станков, бивш футболист, треньор и президент на ЦСКА. Синът на Александър носи името на дядо си и понастоящем е член от екипа на Димитър Бербатов. Вчера Александър Станков бе гост в предаването „Мачкаст“, в което говори не само за битката за титлата, но и се върна в миналото, както и разказа за своя престой в Китай.


Битката за титлата

Действителност е интересно първенството. Има напрежение и няма нищо изяснено както на върха, така и при изпадащите. Бях скептичен към този формат, който макар и с недостатъци, държи под напрежение фенове и отбори, което е добре за българския футбол. Аз смятам, че първенството трябва да е в друг формат и да започва през март. Да бъде като китайския вариант, да е в цикъл пролет-есен, и да завършва през ноември. Колкото до битката за титлата, нещата няма да са ясни до последния кръг. Ще стане както в Германия. Емоция, напрежение, вълнение. Искам ЦСКА да стане шампион, но дипломатично ще кажа, че искам да има  феърплей и който заслужава повече, да вземе златните медали. Тази година и ЦСКА заслужава.

Мачът ЦСКА – Локо Пд

Това бе шампионска победа. Има известна доза напрежение в ЦСКА, защото всяка грешна стъпка е фатална в този момент. Илич го каза – най-важна е победата. Качеството на играта не задоволява, но трите точки са най-важни.

Изненадан ли е от феърплея на ЦСКА 1948 и Лудогорец

Много се говореше, че ще има разбирателство и имаше резон в тези слухове. Но не бих казал, че всичко в нашето първенство е феърплей. Тази ситуация е добра, защото нещата трябва да бъдат така. Доста хора бяха изненадани, че ЦСКА 1948 спря Лудогорец. Направиха си сметки, които не излязоха истина. Нормално е това. Видяхте в Германия, че никой не обръща внимание на това, че Майнц игра феърплей и спря Борусия Дортмунд за титлата. Аз бях на специализация в Байерн и присъствах на всички тренировки. Тогава Отмар Хитцфелд беше треньор. Баварците паднаха с 0:2 от Милан и след мача отивам на тренировка – едвам пристъпвам, но виждам нормални физиономии, майтапи, шеги, фенове, деца. После биха Борусия Дортмунд с 5:0, очаквах превъзбуда, а пък беше същото - нормално.

Колко помагат пълните трибуни на ЦСКА

Много е важно за ЦСКА да играе пред пълни трибуни. Изпитал съм го като треньор колко е различно с фенове и без фенове. Чувстваш се окрилен, по-уверен. Победата е много важна за ЦСКА. Влияе това, че повечето играчи не са ставали шампиони. Но тези момчета имат жаждата за титла. Чужденците приемат нещата по-спокойно, докато напрежението в българите е по-високо, както и адреналинът. Например един Иван Турицов е от хората, които най-много искат да станат шампион.

Кой е играчът на сезона за ЦСКА

Лично си признавам, че бях скептично настроен към Дюкенс Назон. Дойде неподготвен, с много килограми отгоре и си мислех, че това е грешен трансфер. Но искам да отбележа, че неговото израстване и волята, която демонстрира, ме впечатлиха. Той влезе във форма. Жалко, че сега има контузия, защото е един от решаващите футболисти. В ЦСКА е традиция да има силен нападател. Трябва да имаме търпение към футболисти и треньори.

Ротацията на Саша Илич

Той има необходимата смелост. Поддържа ритъм на по-голяма част от играчите. Той държи да има повече хора във форма и не е подвеждан от никого. Използва повече футболисти, а не само 12-13. Така има свежест, а и всички се чувстват живи.

Освиркванията срещу Александър Томаш

Много е тежко. Аз съм отгледал Томаш от дете. Израсна в нашата школа. Стана 3 пъти републикански шампион и два пъти е носител на Купа България. От юношеския отбор преля в мъжкия и се наложи. Рожба е на ЦСКА. Аз съм го изпитал по-тежко.  В един мач водех Локо Пд и срещахме ЦСКА на „Лаута“. Знаете, че съм потомствен цесекар, във вените ми тече кръв, свързана с ЦСКА. Но след като победихме с 1:0, бесен заради целия негативизъм между пейките, който съпътстваше мача, воден от емоцията, направих кълбо напред. Феновете не могат да ми го простят и до днес. Така, че случилото се с Александър Томаш беше неприятно. Той не заслужава тези освирквания.

Нивото на Лудогорец

Мисля, че в отбора има отстъпление. Футболистите са качествени, в сравнение с останалите отбори имат най-добрите у нас. Но отстъпват на предишното поколение футболисти на Лудогорец, което с лекота биеше в България и постигаше големи неща в Европа. Затрудняват се с всички отбори и почти нямат категорични победи. Трудно ще станат шампиони. Имат проблеми в защита и в средата на терена. В нападение преди имаха опасни футболисти. Сега Десподов и другите са качествени, но предишните бяха по-добри.

Най-щастливият момент в ЦСКА

Аз започнах като треньор от подготвителна група на ЦСКА. Работех с талантливи деца от София – Асен Букарев, например, после направих селекция от България с Томаш, Светльо Тодоров и т.н. Много щастливи моменти имахме. Набор '78 и '79. Кючуков, Косьо Мирчев, страхотни деца, които станаха добри футболисти. Един от най-щастливите ми моменти е спечелването на Суперкупата срещу Литекс през 2008 г., Димитър Пенев беше треньор, а ЦСКА беше пред фалит. Заради това имахме повече юноши, но спечелихме срещу силен Литекс със Станимир Стоилов за треньор. 

Новият стадион на ЦСКА

Скоро си говорехме с мои колеги, а и с г-н Ганчев обменихме мисли. По-важен е стадионът от титлата. Феновете жадуват да са шампиони, но приоритет е „Българска армия“. Стадионът остава за вечни времена, дядовци, внуци, всички ще са там. Имам притеснения, че ще се забави строежът и те, основателни. Знам как се случват нещата в нашата държава. Гледах репортаж от Будапеща преди финала за Лига Европа. Там са построени 37 стадиона. Но без участието на държавата нищо не може да се случи. Орбан го даваме за пример. В България нямаме ли човек, който да бъде като Орбан?

Помага ли Кашай на съдийството

С нищо не помага. Вижда се, че грешките се допускат, преднамерени и непреднамерени. Много внимание се обръща на съдийството, но то не трябва да е оправдание. Първо се гледа в собствения двор. Системата ВАР я побългарихме. И с нея пак стигаме до човешката намеса и пак има манипулация. Колкото до спорната ситуация на мача между ЦСКА и Локо Пд , свързана с Димитър Илиев, за мен, макари  цесекар, има нарушение. Въпросът е дали има засада. Физическият контакт обаче е нарушение. В последните мачове ще има много недоволни от съдийството. Кой ще свири Левски – ЦСКА? България има нужда от смели мъже. 

Какво е да си треньор на ЦСКА

Малки периоди бях начело на ЦСКА, но съм много щастлив от това. Единият от тях сам си тръгнах. Имах си такива виждания. Васил Божков беше президент и ми каза: „4-5 години ще си треньор, никой не те гони“. Аз обаче му заявих, че не искам и пожелах да си тръгна, Ферарио Спасов дойде на моето място. Да си треньор на ЦСКА ти трябва аура, излъчване, самият  фейслифт да излъчва увереност и самочувствие. Не е случайна тази позиция. Помага на Саша Илич, че е бил известно име като фуболист. Самият той на пръв поглед изглежда по-скромен, но има характер и до този момент се справя добре. В ЦСКА има един момент, в който напрежението те смазва. Ако не се справиш с това напрежение си край. Задаващата се седмица е точно такава. Треньорът на ЦСКА трябва да е психически много стабилен.

Вечното дерби на 13 май 2000 г.

Това е един от най-тежките ми моменти. Този мач го сънувам 1-2 пъти в годината и сега. Левски ни водеха с 2 точки, ако бяхме спечели, можеше да станем шампиони. Случиха се неща, които помня до ден-днешен – отмененият автогол заради засада, която вдигна Иван Леков. Бербатов колко положения изпусна. Уникален футболист, лошото беше, че в този мач направи пропуски. Забило ми се е това дерби като гвоздей и не ми отминава.

Животът в Китай

6 години общо работих в Китай. На моменти ми липсва. Но тези 6 години бяха трудни. Моята съпруга беше 2 пъти при мен за всички тези години. Много тежък период, макар и хубав. Преди 6 месеца получих оферта от отбор от Трета дивизия, но отказах. Китай ме обогати - различна култура, различен начин на живот. Сега стана модерно да се пишат книги. Един ден и аз ще напиша такава - за живота и отношението на китайците към футбола и хората. Съвсем други са мащабите и културата. Давам един пример. Докато бях в Далиен имахме сателитен отбор и играем контрола. След ендо нарушение настава бой на терена и бой в ложите. Ама истински Шаолин. Викам си: „Край, всичко приключи, приятелство, връзки...“. В този момент преводачът ми казва: „Г-н Станков,  не се намесвайте. Това са наши китайски неща. След 3-4 минути зверски бой, карате, всички се изтупаха, седнаха на местата си шефовете, отборите се наредиха и все едно нищо не е станало. Колкото до храната, ако си в по-голям град – 7-8 млн., е по-лесно. Но бях в Хунан, което е почти село, в което живеят 6 млн. души. Там има само китайска кухня и беше тежичко. На летището в София жена ми не успя да ме опознае, защото бях отслабнал с 30 килограма. Има много хубави моменти, но и много лоши. Напътувал съм се със самолет. Не искам да чувам за дълги полети. В Китай вътрешните полети бяха по 6 часа. В Мейзоу Хака, който беше на юг до Хонгонг, се готвехме за мач при 40 градуса, а когато итодхме на север, играхме при -1 и прехвърчащ на сняг.

Какво е неговото бъдеще

Смятам че при добра оферта от Китай, бих станал треньор. У нас по-скоро бих бил технически директор. И сега помагам на младите. В „Красна поляна“ сме направили игрище с осветление с мой съдружник. Ботев 57 се казва отбора. Иначе искам да променим нещо в българския футбол. Заради това сме в екип с Бербатов, Стилиян, Мартин, моят син Борис. Имаме нужда от рестарт.