0

Н ай-големият плюс на Саша Илич като треньор за момента е неговият огромен авторитет пред всички футболисти. Но това е нормално. Все пак той е една от най-големите легенди в историята на Партизан и в съблекалнята на „гробарите“ са му козирували футболисти като Александър Митрович, Стеван Йоветич, Душан Влахович и още куп звезди. И заради това когато ЦСКА изиграе един слаб мач, Илич без никакво скрупули посяга на свещените крави. Матай не играе добре – вади го. Линдсет не играе добре – вади го. Гарсес не играе добре – вади го. Всички гореизброени футболисти се представиха слабо срещу Черно море и това доведе до отпадането от турнира за Купата на България, пише днес вестник "Мач Телеграф".

Изобщо никой не трябва да се съмнява в авторитета на Саша Илич. Той прави тази шокова терапия с ясна цел – да държи под напрежение всичките си футболисти. Тоест – след като Матай е изваден от титулярния състав, то капитанът трябва да се стегне, за да се завърне за дербито с Левски. Треньорът ясно показва, че в ЦСКА няма футболист, който да е недосегаем. Не играеш ли добре – сядаш на пейката. Именно това липсваше в предходните сезони на „Армията“ - когато един футболист играе слабо да излиза от състава, а не да е титуляр само по заслуги.

Всъщност двубоят със Славия не е първият важен, в който Саша Илич прави големи промени в своя състав. Само си спомнете как той промени изненадващо схемата си на 3-1-4-2 за дербито с Лудогорец в Разград. Или как излезе във втория мач с Македония ГП след 0:0 в Скопие – с титуляри Калоян Кръстев, Йоан Бауренски и Галин Минков. Изобщо никой не знае какво да очаква от сръбската легенда. В този тим на ЦСКА твърди титуляри няма и именно това прави адски опасни „червените“. По-лесно е да хванеш шестица от тотото, отколкото да определиш 11-те на Илич. Или пък ако ги хванеш, няма да знаеш кой на каква позиция играе. Защото Вион, например, може да е десен бек, но може и халф. Гарсес може да е халф-бек, но може и да е нападател. Хайнц може да е халф, но може и да е втори нападател.

Но няма как всичко да е цветя и рози, макар и ЦСКА да продължава да води с 4 точки пред Лудогорец. Играта на моменти е много бледа. Срещу Славия беше така първите 40 минути. Срещу Черно море – малко около час. А Левски, дори и без Станимир Стоилов, е друга работа. Говорим за отбор във форма и по-важното – с футболисти във форма, като Уелтън, Попето, Филип Кръстев.
ЦСКА върви отлично в първенството, със само 2 загубени точки от началото на 2023 г. Да, играта не е според очакванията, но какво ли ще се случи, ако „червените“ започнат да играят силно...

Автор: ХРИСТО ГЕОРГИЕВ