0

Л евски навлиза в решаващата фаза от сезона, в която максималната цел, която може да преследва, е третото място. То е трудно постижимо с оглед петте точки изоставане от конкурента за тази позиция ЦСКА 1948. А и поради неубедителните резултати на „сините“ до момента срещу останалите съперници в Топ 6. Статистиката също не дава много поводи за оптимизъм, пише в днешния си брой вестник "Мач Телеграф".

Левски навлиза в десетия сезон с плейофи в своята история. Само в три от досегашните девет „сините“ са завършили на по-високо място в крайното класиране от това, на което са влезли във втората фаза. Специално до третото място, което сега е максимумът, към който отборът може да се прицели Левски никога не е достигал, преследвайки го от по-задна позиция. Отборът завърши с бронзови медали три години поред – 2017, 2018 и 2019-а. В първия случай обаче не се изкачи, а се срина до него, тъй като влезе втори в плейофите. В следващите два както ги започна, така и ги завърши на третото място.

Трите изкачвания на Левски бяха регистрирани през сезон 2013/14, 2020/21 и 2021/22. И трите сезона обаче никак не бяха от успешните в първенството и „сините“ завършиха извън челната тройка. Особено първите два от тях бяха кошмарни. През 2013/14 имаше първа седмица, а в нея Левски се придвижи от шесто на пето място, което надали е зарадвало и един „син“ фен и то в сезона, когато клубът стана на 100 години. През 2020/21 пък бе регистрирано най-слабото класиране в историята – осмо място, като преди плейофите тимът дори беше девети.

През миналия сезон пък се изкачи от пето до четвърто място, но акцентът бе спечелената купа с победа на финала над ЦСКА с 1:0. Тази голяма радост за феновете направи така, че от четвъртото място в първенството никой не направи трагедии. Сега големият въпрос е какво се задава – изкачване, затъване или запазване на четвъртото място.