0

В Словения футболната инфраструктура е по-добра, но в България има повече пари, сравни двете страни словенският треньор на Лудогорец Анте Шимунджа в интервю за  ekipa.svet24.sl.

“Сравненията винаги са неблагодарни. Но е факт, че инфраструктурата в Словения е по-добра. За сметка на това в България има повече пари”, заявява Шимунджа. 
“Много повече и в резултат, поради финансовите възможности на клубовете, играчите, идващи от чужбина могат да бъдат значително по-качествени, отколкото са в Словения. Това са съществените разлики.”

Той обобщи годината, в която пое „орлите“ от Разград така: „Наясно съм къде се намирам. Годината беше изключително предизвикателна, динамична и също така поучителна. В Лудогорец не се признава нищо друго освен победите, което е и моят принцип. Когато започнах да тренирам, първата ми мисъл беше, че искам да бъда по-успешен от съперника си във всяко отношение. Знам, че това е невъзможно, че е нереалистично, но това е манталитетът, който изповядвам, и в Разград е такъв”.

Шимунджа е категоричен, че в Лудогорец е получил всичко, което е искал: да ръководи силен отбор, който е конкурентен и на международната сцена. “Получих всичко това от Лудогорец. Клубът предлага много, но изисква също толкова”, отбелязва словенецът.

За собствениците Шимунджа изтъква, че са „са авторитетни, дават много пари и имат пълното право да изискват понякога невъзможното”. 

“Но когато нещата се успокоят, нормализират, когато влезеш в поредица от положителни резултати, тогава всичко е по-лесно. И някои неща също стават по-лесни за обяснение, но това не означава, че следващият тест или предстоящият период ще бъдат по-малко предизвикателни поради това. Няма начин. Евентуална пауза на добри резултати просто не е позволена в този клуб”, заявява треньорът.

Анте Шимунджа оцени и представянето на своя сънародник Жан Карничник, за чието привличане в Лудогорец лично настоя в началото на годината. Сега защитникът ще бъде пратен под наем в Целие. „Това, което се случи, не е необичайно. Някои неща се обърнаха срещу него в конкурентен план. Играта на неговите съперници за титулярно място беше на по-високо ниво. Той не е единственият отпаднал от състава“.

За словенското първенство Шимунджа няма време и призна, че го следи повърхностно: „Доняъде съм запознат с резултатите, но не се задълбочавам във всичко, защото нямам достатъчно време за това. Имам твърде много друга работа!”