0

А пелативният съд на Ломас де Самора потвърди присъдата от две години и половина затвор условно на новото попълнение на Берое Себастиан Вия, за това, че е извършил насилие срещу бившата си партньорка Даниела Кортес през април 2020 г. в жилище в Канинг, в Буенос Айрес.

Според информацията на агенция Telam и позовавайки се на съдебни източници, вторият състав на Апелативния съд на департамента потвърди постановеното през юни решение продиктувано от съдия Клаудия Давалос, докато колумбийският футболист чака приключването на другия процес, в който е обвинен в сексуално насилие над 26-годишна жена, през юни 2021г., също в Канинг и това може да го вкара в затвора.

На 2 юни Вия беше признат за виновен за престъпленията на „принудителни заплахи с леки наранявания, утежнени от връзката в контекста на насилие, основано на пола“. След тази присъда ръководството на Бока Хуниорс взе решение да отдели 27-годишния футболист от отбора и той бе отстранен, въпреки че имаше договор до края на 2024 година.

Преди дни колумбийският футболист подписа договор с Берое до 30 юни 2026 година.

Решението от миналия юни за насилие, основано на пола срещу бившата му жена, беше обжалвано от защитата на Вия, която счете, че това е „едно произволно и нелогично решение (от съдия Давалос), интегрирано с фалшиви и погрешни мотиви, извършващо частична и фрагментарна оценка на доказателствата, засягаща надлежния процес и състоянието на невиновност на клиента."

Защитата на Вия предприе "отбранителната стратегия, ограничена до отричане на съществуването на фактите.“ Но тя не успя да бъде изградена ефективно нито през целия процес, нито по време на финалната дискусия, дадена в рамките на устния процес.
„Подходът, с който Себастиан Вия иска да бъде поставен като жертва на модел на враждебност, също не намира основание или оправдание, тъй като избухването на конфликтна романтична връзка е показано с крайната точка, поставена от жалбоподателката, която разкрива появата на различните видове насилие, на които е била подложена и чийто привкус е радикализиран“, отбелязват съдиите.

Те също така считат, че футболистът е основал връзката „на господство и подчинение, в рамките на сценарий, поддържан за значителен период от време с характеристики, типични за така наречените цикли на насилие".

Кортес съобщи, че е била бита от Вия чрез видео, публикувано в социалните мрежи, в което тя се вижда с кръв по устата си, докато тя разказва насилствени събития, които е преживяла заедно с футболиста, който тя описва като "насилник, както физически, така и психологически".

Съдия Давалос счете за доказано, че „чрез насилие, основано на пола, той (Вия) е ударил Кортес с юмрук по челото с пръстен, който тогава носел, а по-късно я е хванал за ръката и косата, хвърлил я е на земята и я удрял с юмруци и ритници по краката, корема, бедрата и ханша" в къщата, която двамата споделяли в Канинг.