0

Спортният директор на Ботев Пд Артур Платек е един от големите архитекти на успеха на „канарчетата“ в последните месеци. В деня на мача с Марибор имахте възможността да прочетете първата част от интервюто с полския специалист, а сега може да се запознаето и с втората.

- „Христо Ботев“ се превърна не само във футболна гордост на България, но и в културен център. На 11 септември тук концерт ще изнесе великият Горан Брегович. Вие лично ще присъствате ли на това събитие?
- Разбира се! Преди години в Полша бяха много популярни съвместните концерти на нашата полска певица Кая и Горан Брегович. Може да се каже, че това бяха годините на моята младост (смее се). Горан Брегович е много популярен в Полша.

- Има ли още футболисти, които скоро ще подпишат с Ботев?
- Със сигурност ще бъдем още активни през този трансферен период. Не можем да кажем, че сме направили всички трансфери и треньорът може да отиде на почивка. Ще помислим и за други опции и в двете посоки - и като входящи, и като изходящи трансфери. Непрекъснато работим и наблюдаваме различни играчи.

- Впечатленията Ви от европейското в Германия досега?
- Честно да си призная, много малко от тези мачове успях да видя. Даже не си спомням кой цял мач съм гледал... Случва ми се да успея да гледам 20 минути или половин час, защото непрекъснато съм зает... От това, което видях досега, нивото на това европейско първенство е много посредствено. Забелязах едно нещо - отбелязани са много малък брой голове, играта е много предпазлива и до този момент това европейско просто не ми допада. Играта на отборите е съсредоточена главно в дефанзивен план с акцент върху защитата. По-големите отбори засега не показаха нищо особено. Практически от всички отбори очаквах много повече. Имаше някои проблясъци на добра игра отзад и светкавични контри, но това не е достатъчно... От това което видях досега, моят фаворит за европейската титла е Испания. Харесаха ми още в първия им мач в групите срещу Хърватия! Добре познавам качествата на Ламин Ямал, защото преди две години го искахме в Борусия Дортмунд. Тогава беше 14-годишен и още тогава знаех, че това е момче с голям потенциал. Той притежава тези качества, които аз харесвам във футбола - един на един, бързина и именно с тези качества Ямал прави разликата на терена, въпреки че има още доста да поработи, особено що се отнася до физиката. Футболът стана малко прагматичен, компютърен, ако мога така да се изразя... Всичко е пресметнато, точно, важното е да не се сбърка, а Ямал е такъв магьосник, че с едно магично докосване и с едно движение с топката, може да направи страшно много, а аз точно това най-много обичам във футбола!

ТАНЯ ВАСИЛЕВА

Цялата втора част от интервюто с Платек четете в днешния брой на "Мач Телеграф"

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX