0

К расимир Балъков няма нужда от представяне. Легендата на Щутгарт и години наред стълб в националния отбор, е сред хората, които най-добре знаят тежестта на това да играеш за „трикольорите“. Заемащият четвърто място във вечната ранглиста по двубои с националната фланелка с 92 мача бивш халф, се съгласи да даде интервю за „Мач Телеграф“, в което да поговорим за предстоящия мач с Литва и бъдещето пред „лъвовете“. 

- Г-н Балъков, смятате ли, че България най-накрая ще успее да постигне победа след близо година без такава?

- Най-добре ще бъде, ако отборът успее да постигне победа, за да може футболистите да натрупат малко самочувствие. Те дават всичко от себе си, влагат доста енергия в мачовете, но до момента късметът им обръща гръб. Надявам се този път да имат късмет и да победят. Надявам се една победа да им донесе по-голямо самочувствие и повече стабилност.

- Какво според Вас не се получи за националния отбор в този квалификационен цикъл?

- Не се получи това, че отборът все още се обиграва, има изключително много нови, млади състезатели. Има една тенденция от доста време вече да се налагат млади играчи, заедно с по-малко, но опитни футболисти. Това е тенденция, която изисква време. Колкото и да ни се иска резултатите да дойдат по-бързо, хората, разбиращи от футбол знаят, че подобен процес не става от днес за утре. След като е тръгнала такава тенденция с подмладяване на националния отбор, тя трябва да продължи. Ще дойде време, когато резултатите ще дойдат. Националният отбор не е клубен отбор, с който да тренираш всеки ден. Тренираш с тези хора два-три пъти в годината за по 10-12 дни. При такъв процес на работа се изисква доста време, за да може да окомплектова един отбор, който знае какво прави на терена.

Цялото интервю четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"