0

 

560 милиона лева за нов Национален стадион в България! Толкова щял да поиска от Министерския съвет министъра на спорта Димитър Илиев за строежа му. Няколко дни след това министърът на финансите Асен Василев заговори за някакви 30 милиона, които щели да бъдат дадени на всеки клуб за нов стадион, но при определени условия...
Истината е, че България е сигурно страната с най-много неосъществени проекти за нови стадиони. У нас 3D макетите и милионите се обещават със страшна сила, но почти винаги тези, които са "против", са много повече от тези "за". Това ни е проблем като нация и е логично да се отрази и на строежа на стадиони. Драмите, които съпътстват обновяването на "Българска армия", също са до болка показателни. Един човек може да бламира инвестиция за десетки милиони, защото законът му го позволява. Преди години така шепа индивиди провалиха превръщането на Витоша в истински ски курорт и така ощетиха милиони в столицата.

Да се върнем обаче на стадионите, които в България са като чудовището от Лох Нес - Неси, което никой не го е виждал, но всички говорят за него с плам в очите. В Пловдив все пак успяха някак да пробият този омагьосан кръг и след 10 години бунтове и протести Ботев изгради красив дом, а същото е на път да направи и Локо. Ситуацията В Европа е далеч по-различна - няма бунтове и въстания около изграждането на всеки един стадион.

В Германия за около 60 000 000 евро редица елитни клубове са си направили уникални съоръжения. Така е в повечето страни из Западна Европа. На Балканите ситуацията е по-сложна, но пак се намират начини. В Сърбия, например, построиха стадион върху МОЛ! Там играе мачовете си елитният белградски Вождовац. В Албания държавата даде терен на бизнесмен, който построи за своя сметка Национален стадион, а до него хотел, чрез който да си върне инвестицията. Новата арена на румънския Сепси пък е изгради правителството на Унгария.
У нас трябва да почерпим опит именно от случващото се при северните ни съседи. Те си построиха уникален Национален стадион още през 2011 година. Капацитетът му е 55 634 места, а за изграждането му бяха похарчени 234 000 000 евро. Сумата е много по-ниска от споменатите в началото 560 000 000 лева, които ще се искат от Министерския съвет и отсега може да кажем - няма да се дадат. В Крайова пък също беше изграден страхотен стадион с капацитет 30 983 места. Той беше построен през 2017 година за 48 340 800 евро.

Истината е, че докато девизът в България е: "Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да ме у зле", ще си останем само с амбициите, обещаните милиони и 3D макетите.

Още гледни точки четете в днешния брой на Мач Телеграф

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX