0

117-ото издание на пловдивското дерби завърши без победител, след като Локомотив и Ботев завършиха 1:1 на „Лаута“ в мач от първия кръг на efbet Лига.

Двубоят бе и официален дебют за новия наставник на „жълто-черните“ Станислав Генчев.

„Канарчетата“ поведоха в резултата в 14-ата минута с гол от дузпа на Мартин Секулич, но „черно-белите“ възстановиха равенството през втората част, когато точен бе Пиер Зебли четвърт час преди края на мача. Така двата тима взеха по една точка на старта на шампионата.

Домакините владееха повече топката в началото на срещата и в петата минута стигнаха до първа опасност пред противниковата врата. Джовани центрира в наказателното поле, където Мартин Паскалев надскочи защитник на „канарчетата“ и стреля с глава, но топката мина над напречната греда. 

Ботев отговори и в 11-ата минута получи правото да изпълни дузпа.

Джеймс Ето‘о изведе с меко подаване Мартин Секулич, който изпревари Динко Хоркаш и игра с глава, след което хърватският страж в опита си да боксира топката удари своя сънародник в лицето и главният съдия Драгомир Драганов посочи бялата точка. Зад топката застана потърпевшият Секулич, който реализира в долния ляв ъгъл и даде аванс на своя тим. 

Девет минути по-късно голмайсторът за „жълто-черните“ имаше отличен шанс да удвои преднината на „канарчетата“, след като бе изведен сам срещу Хоркаш, но стреля в тялото на стража на Локомотив, а при добавката Красиан Колев уцели гредата от границата на наказателното поле.

Пловдивското дерби завърши без победител
пловдивско дерби пловдивско дерби пловдивско дерби
15

Последваха силни минути за домакините, в които на няколко пъти Хидайет Ханкич имаше решаващи намеси на вратата на Ботев. 

Осем минути след почивката Янис Карабельов открадна топката от Мартин Паскалев и се озова очи в очи с Динко Хоркаш, но не успя да го преодолее. Минута по-късно хърватският страж на Локомотив спаси и удар по диагонала на Красиан Колев от около 20 метра.

В 61-ата минута влезлият като резерва секунди по-рано на мястото на Евандро Алфа Конте можеше да се разпише още с първото си докосване в официалния си дебют с „черно-бялата“ фланелка, но стреля в аут, след като бе изведен отдясно от Димитър Илиев, пише БТА.

В 77-ата минута Локомотив все пак стигна до изравняването. Пиер Зебли се разписа с мощен шут от границата на наказателното поле, при който Ханкич не успя да реагира и топката влетя в мрежата му за 1:1.

В петата минута от добавеното време на мача "канарчетата" можеха да стигнат до успеха, но влезлият като резерва Уме Емануел стреля неточно от около 16-17 метра и така двубоят завърши при равен резултат.

Преди началото на двубоя двете агитки имаха различни активности в града.

В следващия втори кръг Локомотив Пловдив гостува на Локомотив София, докато Ботев приема Левски на стадион „Христо Ботев“.