0

Б роени часове остават до голямото дерби между ЦСКА и Лудогорец в неделя, а напрежението вече се носи във въздуха. Предполагаме, че в момента ежедневието и на двата отбора е да провеждат купища тактически тренировки и да гледат до полуда мачове на съперника. 

Две от главните действащи лица в неделя от 20:15 часа на „Армията“ ще бъдат голмайсторите на двата отбора Дюкенс Назон и Игор Тиаго, пише в днешния си брой вестник "Мач Телеграф". Зверовете в атаките на „червените“ и „орлите“, които не спират да бележат от началото на годината. Само за 2023 г. националът на Хаити има 6 гола, а бразилецът – 10.

Назон порази вратите на Берое, два пъти на Ботев Пд, на Септември Сф, Локо Пд и Славия. От своя страна Тиаго вкара и в двата мача с Андерлехт от Лигата на конференциите, както и в първенството на Спартак Вн, Хебър, три пъти на Ботев Вр, два пъти на Арда и веднъж на Локо Сф. Реално след завръщането на Ивайло Петев бразилецът и Десподов са двамата футболисти на Лудогорец в най-добра форма.

Ако погледнем статистиката на двамата тарани през сезона във всички турнири, то ще видим, че Тиаго има повече голове – 16, но в повече срещи – 45. Назон има 14 попадения, които са отбелязани в 32 двубоя. Коефициентът на нападателя на Лудогорец е 0,35 гола средно на мач, докато този на Назон е 0,44.

Двамата футболисти си приличат по много неща, но и са различни. Те са мощни физически, играят добре с глава и реално са основният доставчик на точки за своите тимове. Освен, че националът на Хаити е реализирал 14 гола, той има и 5 асистенции. В този показател Тиаго е доста по-напред със своите 10 голови подавания.

Тараните обаче имат и много разлики. Назон вече има лукса да разчита на своя опит, който за централен нападател е безценен. Той е на 29 години, а кариерата му е изключително пъстра, като е играл за френските Лориан, Сент-Кентен и Лавал, индийският Керала Бластърс, английските Уулвърхемптън, Ковънтри и Олдъм, белгийският Сен Трюйден, шотландският Сейнт Мирън и за последно в друг френски – Кевили-Руен. Именно от там той бе привлечен на „Българска армия“ през миналото лято.

Игор Тиаго е юноша на Крузейро. Той е само на 21 години и определено привличането му в Разград е страхотна инвестиция за бъдещето. Първоначално започна да играе в дублиращия тим във Втора лига, защото нямаше как да хване ръка при наличието на Пиерос Сотириу и Матиас Тисера. Той обаче се доказа във втория тим, вкарвайки 3 гола в 4 мача, заради което получи и шанс за дебют в първия тим. Само ще отбележим, че Тиаго вече е вкарвал на ЦСКА. Това се случи през миналата пролет, когато „орлите“ разпиляха своя основен съперник с 5:0 в Разград.

Началото на сезона бе трудно и за двамата. Дюкенс Назон бе нарочен за дебел и дори бе публично критикуван от Саша Илич. Всичко това обаче го мотивира и хаитянинът се стегна. Влезе във форма и буквално издуха конкуренцията. Игор Тиаго пък бе постоянно ротиран с Матиас Тисера и не можеше да се каже кой е титулярен централен нападател на Лудогорец. След идването на Ивайло Петев обаче тази дилема приключи.

Дербито в неделя е с огромна важност и за двата тима в битката за титлата. А задочния спор между Назон и Тиаго ще е от огромна важност за това кой ще излезе победител.