0

П олузащитникът на ЦСКА Джонатан Линдсет разказа, че е получавал смъртни заплахи след негово изказване, че Левски не е претендент за титлата в България. Норвежецът премина при "червените" от Сарпсборг през лятото и бързо се утвърди в титулярния състав на Саша Илич.

"Тук се чувствам много добре. Вече имам основно място в отбора. Изиграх много мачове тази есен, както в Европа, така и във вътрешното първенство. Имаше някои ротации в отбора, но това е защото се борим на всички фронтове", каза Линдсет, цитиран от норвежкото издание на "Евроспорт".

"Бях развълнуван да срещна нова култура, напълно различен тип футбол и различна храна", добави той.

Халфът разказа, че атмосферата около дербито с Левски е враждебна.

"Можете да усетите напрежението по тялото си. Има голяма разлика между културата на феновете на трибуните в Норвегия и България. Тези, които идват на мач в България, изкарват емоциите си. Чува се освиркване, обиди, замеряли са ме със запалки. Всичко това може да го почувствате на терена.

Когато срещнахме Левски София, някои от техните фенове хвърлиха бомбички и димки, които попаднаха под резервната ни пейка. Нашият физиотерапевт получи изгаряния по крака.

Но съм чувал много странни неща за тези мачове между Левски и ЦСКА. Например истории за хвърлени змии по терена, но не съм ги преживявал.

На стадиона има полицейски сили, които идват с щитове и пълно бойно снаряжение, за да следят за реда. Мисля, че това не е много хубаво", каза Линдсет и разкри за конкретен инцидент:

"Бях избран за играч на кръга след гол срещу Арда като гост. След това имаше пресконференция. Някой попита дали Левски София е претендент за титлата и аз казах, че те са ни конкурент, но не и претендент за титлата. Тогава фенове ме обиждаха, че съм селянин и много други неща, които не бяха много приятни. Казаха, че ще ме убият."

Линдсет направи сравнение между норвежкото и българското първенство.

"Първите четири-пет в класирането на българската Първа лига са много добри. Тук футболът е много по-физически, съвсем различен вид футбол", каза той.

"В ЦСКА играем с трима защитници, така че има разлика от това, което беше в Сарпсборг. Схемата, с която играхме в Сарпсборг към края, ми пасна много добре. Жалко, че това се случи толкова късно в моята кариера в Сарпсборг", казва той.

Относно фенската култура в България и Норвегия, Линдсет каза: "У дома неблагоприятно е, че е скъпо и няма алкохол по трибуните. Малко неща са позволени."

Халфът на ЦСКА разказа и за ежедневието си в София.

"Закусваме в 10 ч. и тренираме в 11. Често използвам времето преди и след тренировка, за да вляза във фитнеса и да поддържам тялото си. През останалото време съм си вкъщи и си почивам. Напълно съм фокусиран и да играя в чужбина е мечта, която съм имал през цялото време, така че съм много щастлив", каза той.

Текст: БТА