0

Д нешното 119-о издание на Пловдивското дерби за първенство идва при необичайни обстоятелства. А именно - само три дни след като един от участниците в него – Ботев, е имал мач от европейските клубни турнири. Историята помни само един такъв случай. И той е отпреди 31 години. Интересното е, че и тогава „канарчетата“ трябваше да мерят сили с гръцки гранд.

И това бе Олимпиакос, чийто треньор по онова време беше Люпко Петрович. Второто съвпадение между тогава и сега е, че „канарчетата“ загубиха минимално международния си мач – през 1993-а с 2:3, а преди три дни с 1:2. Третата прилика е, че пловдивското дерби и тогава и сега бе на Колежа. Разликата е, че загуба от гръцкия гранд преди малко повече от 3 десетилетия бе като домакин (двубоят с Олимпиакос бе на стадион „Пловдив“ на 15 септември 1993-а), а срещата с ПАО сега бе в Атина.

Пловдивското дерби на 19 септември 1993 година завърши 2:1 за Локомотив след драматичен обрат през второто полувреме. Дончо Донев изведе „канарчетата“ напред в 51-ата минута след комбинация с Марин Бакалов и Иван Кочев. В 68-ата Саша Вукоевич изравни след асистенция на Диян Петков, а самият Петков донесе успеха на „черно-белите“ в 81-ата минута. Със сигурност на „Лаута“ се надяват на дежа вю и много биха искали събитията да се повторят и сега.

Още и други интересни неща преди дербито - четете в броя на "Мач Телеграф"