0

Б отев Пд традиционно се представя добре в евротурнирите, след като е стигнал до тях, когато спечели Купата на България. Точно такова е положението и сега. За първи път това се случва през 1962 година, като тогава е и първото им участие в европейските клубни турнири – това за КНК. Тимът се представя блестящо.

В първите два кръга отстранява силни съперници – Стяуа Букурещ и Шамрок Роувърс Дъблин и достига до четвъртфиналите, където отпада от Атлетико Мадрид. На 19 септември 1962 пред 30000 зрители Ботев разгромява Стяуа с 5:1, след като е загубил първия мач с 2:3. Видин Апостолов в 9-ата минута открива. В 14-ата, 28-ата и 38-ата минути гениалният Георги Аспарухов - Гунди отбелязва три поредни гола с глава след бързи атаки и точни центрирания последователно на Иван Занев, Георги Попов и Динко Дерменджиев.

Петият гол е през второто полувреме от комбинация между Гунди и Чико, която често българските фенове ще виждат в следващите близо десетина години в националния отбор. Следващият съперник е Шамрок Роувърс от Ейре, който е елиминиран след 4:0 като гост и 1:0 на Колежа (гол на Стоичко Пешев).


Противник на четвъртфиналите е испанският и европейски гранд Атлетико Мадрид.

Подробности - четете в "Мач Телеграф"