0

Б отев Пловдив започна да изгражда кула още миналия сезон, а като гледаме реденето на тухлите през трансферното лято, сътвореното може да стигне дори до титлата. 

„Жълто-черните“ изпълниха три много важни компонента, над които се отварят възможности за надграждане. Първият е, че след дълго лутане Антон Зингаревич и останалите от ръководството успяха да открият подходящия треньор в лицето на Душан Керкез. На второ място бе изграден гръбнак на отбора и открит лидер в лицето на Ивелин Попов. На трето място вече бе спечелен трофей, който да генерира самочувствие за още по-големи постижения. 

Ботев привлече равномерно играчи в различните линии. Нови са вратарят от датския Одензе Бернат, защитникът Андрей Йорданов, който бе измъкнат под носа на ЦСКА, халфовете Ален Корошец, литовският национал Ремейкис, Никола Илиев, а в атака е най-атрактивното име – Антони Уджа, който има 136 мача в Първа Бундеслига, както и черногорецът Алекса Мараш. Със сигурност „канарчетата“ ще продължат със селекцията, като тук трябва да се има предвид, че голяма част от новите ще бъдат пратени в дублиращия отбор на „канарчетата“. 

Методологията на селекцията е впечатляваща не само заради факта, че има баланс по линиите, но и заради добрия възрастов профил. Ботев привлече изключително опитния, зрял и играл в топпървенство като Бундеслигата Уджа, но другите шестима са играчи между 20 и 23 години. Всъщност, точно привличането на Уджа се очаква да реши най-големия проблем – липсата на изявен централен нападател и реализатор. Антоан Бароан без съмнение бе най-добрият на този пост през миналия сезон, но скандалният характер му пречеше да бъде по-ключов за „канарчетата“. Нито Мартин Секулич, нито Фаустас, който сега бе пратен в Септември,  можеха да отговорят на креативността на халфовата линия с достатъчно движение и реализация на положенията. Секулич вкара 11 гола в 36-те си мача във всички турнири през миналия сезон, докато очакваният да донесе промяна с трансфера си през зимата  Георги Николов се контузи тежко и едва ли скоро ще се върне в игра. При отсъствието на солиден реализатор Уме Емануел, Самуел Акере, Ивелин Попов вкараха голяма част от попаденията, но Уджа може да стане нападателя с 20+ голове през сезона. 

Въпреки че „канарчетата“ имат почти на всеки пост по двама качествени и равностойни изпълнители, то при някои от тях нито една от опциите не е достатъчно добра за високите амбиции на тима.

При вратарския пост не би трябвало да има проблем, защото след напускането на Ханкич бе привлечен добър и преспективен изпълнител в лицето на Бернат, като Кайзер и Игонен са добри подгласници. На десния фланг на защитата Етоо изглежда първи избор, докато отдясно направилият силен сезон Балоянис ще се конкурира добре с новото попълнение Андрей Йорданов, който избра „жълто-черните“ пред ЦСКА. В центъра на отбраната Антоан Конте е безспорен доминатор, но няма достатъчно добър втори изпълнител, като засега треньорът ще трябва да се задоволи с Йонас Там. Перера показа, че има достатъчно класа да бъде титуляр като дефанзивен халф, а за другата позиция засега фаворит изглежда привлеченият от словенския Рогашка Корошец, който има алтернатива в лицето на Карабельов. Следва най-силната линия на „канарчета“, включваща Уме Емануел, Ивелин Попов и Самуел Акере. Ако Никола Илиев отново успее да извади на светло потенциала, то той ще е добра алтернатива на 37-годишния Ивелин Попов за поне 30 минути или при ротация за определени мачове. Спорно е доколко Ремейкис ще може да бъде достатъчно силна алтернатива на един от най-добрите в миналото първенство – Уме Емануел, но пък е безспорно, че в този си вид Ботев ще бъде още по-силен от миналия шампионат.

Още подобни разработки четете във вестник "Мач Телеграф"