0

Б отев Вр запази елитния си статут след нечовешка драма с дузпи – 4:2 над надъхания тим на Марек. В редовното време и продълженията срещата, играна при страхотна атмосфера и над 5000 човека във Враца, завърши 1:1.

Герой за Ботев Вр беше юношата на ЦСКА Мартин Смоленски, който вкара красив гол, а освен това отбеляза и победната дузпа. Страхотни изяви на вратата на гостите имаше Константин Костадинов, но те не се оказаха достатъчни и Марек остава във Втора лига.

Първото по-добро положение в срещата се откри за гостите, като в 12-ата минута на Красимир Костов му се наложи да прави спасяване след изстрел на 17-годишния Християн Джаджаров. След това обаче играчите на Христо Янев взеха инициативата. Първо Даниел Генов изведе Спас Георгиев, който обаче стреля извън очертанията на вратата. 

В 17-ата минута Браян Переа си освободи пространство за изстрел, но Константин Костадинов успя да избие в корнер. В 26-ата минута Даниел Генов пусна пас успоредно на голлинията, но там нямаше негов съотборник, който да засече топката. Минути след това Костадинов блесна с ново добро спасяване, като той отрази изстрел с глава на Меси Биатумусока. 

Ботев Вр надви Марек с дузпи в баража
Ботев Враца Марек Дупница Ботев Враца Марек Дупница Ботев Враца Марек Дупница
20

След изпълнението на корнера, топката се отби в напречната греда. При следващата атака на врачани Браян Мендоса пък нацели страничния стълб на вратата, пазена от Костадинов. 

В 42-ата минута вратарят на дупничани увисна и топката се озова в Спас Георгиев, който обаче не намери целта. Оказа се обаче, че Константин Костадинов има здравословен проблем. След намеса на лекарския екип талантливият страж продължи своето участие в срещата. В края на първата част Диого Барбоса също пробва своя мерник, но и той не бе точен.

Втората част се забави заради дупка в едната мрежа. Тя бе поправена от служителите на домакините със свинска опашка.

Ботев Вр поведе в 50-ата минута. Тогава Мартин Смоленски вкара един от головете на сезона. Браян Мендоса проби добре отдясно и центрира, Росен Йорданов изби, но право в Мартин Смоленски, който с уникален удар не остави шансове на вратаря на гостите – 1:0 за Ботев Вр.

Последва нов удар на Смоленски, този път с левия крак, като кълбото мина много далеч от целта.

След час игра Марек като по чудо не изравни. Директно от корнер Александър Близнаков се опита да изненада Краси Костов, като определено това се получи, но гредата го спря от уникален гол.

В 83-ата минута дупничани изравниха! Браян Мендоса направи кошмарна грешка, топката се удари в Николай Ганчев и след това стигна до Александър Близнаков, който изключително елегантно прехвърли Краси Костов – 1:1! 

В 89-ата минута отново Мартин Смоленски можеше да изведе Ботев Вр напред в резултата, но хубавият му удар не бе точен. Веднага след това Башлиев сбърка с връщането към своя вратар, топката стигна до Мажуга, но Константин Костадинов излезе напред и изби. 

Последва нова голяма опасност пред вратата на гостите, като Даниел Генов излезе на изключително чиста позиция, но отново не успя да преодолее стража на дупничани и срещата отиде в продължения.

Първото положение в допълнителните 30 минути бе за Марек. Любомир Костов открадна топката от Мартин Христов и шутира, като след рикошет кълбото можеше да навести мрежата на Краси Костов, но късметът покри домакините. 

После към Костов отрази и удар на Христо Каймакански. Дупничани продължиха да натискат, като в 100-ата минута Николай Ганчев проби отляво и стреля, но не успя да преодолее Костов.

В 110-ата минута Марек остана с човек по-малко, след като Веселин Любомиров получи втори жълт картон.

След това Ботев Вр натисна здраво, но на сцената пак излезе Константин Костадинов, който направи 3 спасявания, последното от които виртуозно – след удар с глава на Браян Переа. Така се стигна до дузпи.

При тях Переа вкара първата, а Краси Костов спаси изпълнението на Близнаков. После Ласана Н'диайе не трепна за 2:0 при дузпите. След това Николай Ганчев отбеляза за Марек, но същото стори и Даниел Генов. 

Боян Стойнев от гостите обаче сбърка, като стреля в аут. След това Константин Костадинов спаси удар на опитния Стефан Велев, а Каймакански върна интригата от бялата точка. Това обаче беше само за кратко, защото Мартин Смоленски не трепна и от бялата точка отбеляза за 4:2, оставяйки Ботев Вр в елита.