0

Ботев Враца взе глътка въздух в предишните два кръга от първенството и записа две победи – над Етър като домакин с 2:0 и над Пирин като гост 2:1. Въпреки това обаче в оставащите четири кръга изглежда малко вероятно тимът на Христо Янев да не запише нито една загуба в битката за оцеляване. А следващото поражение ще означава нов антирекорд в историята на клуба.

От началото на настоящия сезон врачани отстъпиха в 20 срещи в Първа лига. Точно толкова възлизат и в най-лошия сезон в историята до момента – 1989/90. Тогава тимът завършва последен в група от 16 отбора и първенство с 30 кръга и изпада след 26 поредни сезона в елита. За момента антирекордът е само изравнен, а при нова загуба ще бъде преминат.

Справка в статистиката показва, че досега в историята на българския футбол 33 пъти се е случвало тим от елита да завърши с 21 или повече загуби в първенството. Само в два от тези 33 случая обаче въпросният тим не е изпадал. С по 21 загуби успяха да се спасят Витоша Бистрица през 2017/18, както и Хебър през миналия сезон – 2022/23. Ботев Вр има само един сезон с едноцифрено число загуби. Става дума за първенството през 1970/71. Пораженията тогава са 9, а тимът финишира на рекордно високо място в историята си – третото, веднага след ЦСКА и Левски. То му осигурява и дебют в Европа – за Купата на УЕФА, където веднага отпада с две загуби от Динамо Загреб с 1:6 и 1:2.