0

Р адостта на народа, Гибона, Гиби или просто Божидар Искренов. Идол на хиляди левскари, които го слагат пред други от най-големите легенди на „синия“ отбор. Харизматичен на терена, но и извън него. Впечатляващ футболист с неподражаем финт, рязък демараж и отличен удар. С много роли и в живота, и в киното. Юноша и легенда на Левски, но играл и в ЦСКА, и в Ботев Пд, в Сарагоса, и в Лозана, и в САЩ. Бивш национал на България. От оклло 30 години обаче той живее в Щатите, а сега планира да се премести в Канада. Преди това обаче Гибона се върна в София, за да си направи операция, но по-важното е другото – че той гостува в студиото на подкаста на „Мач Телеграф“ - „МачКаст“. Сега ви предлагаме първата част от интервюто, а безкрайните ретро истории ще ви предоставим през следващата седмица.

- Как сте, г-н Искренов?

- Добре съм. Но смених ставата на коляното, защото вече не можех да издържам. Тежка операция. Сега се раздвижвам. Ще бъде дълго време за възстановяване. Благодаря на д-р Мурадов за неговия професионализъм.

- Казахте, че преди да дойдете в нашето студио, сте били на „Герена“?

- Ами да, отидох да ги видя, какво да правя. Когато имам свободно време, отивам да гледам тренировки, да вия приятели.

- Как виждаш в момента нещата в Левски?

- Гледам по мой си начин. Не съм страшен специалист. Нещата сега са окей. Всички знаем състоянието, за съжление. Извън това нещата са спокойни. Има и негативни неща, например равният с Крумовград. И аз съм играл в такива мачове. Е трябва да сме критични, а да гледаме реално на нещата. Ако побеждаваш всеки двубой и си станал шампион, всичко изглежда прекрасно. Но трябва да усетиш и какво е загуба. Това ти дава нов стимул. Сега да излязат със самочувствие срещу Славия и да победят. Не искам бивши играчи на други отбори да коментират Левски. Те да коментират техните си тимове, публики, треньори и футболисти.

- А българският футбол като цяло.

- Има нов президент – Георги Иванов-Гонзо. Не трябва да си правим илюзии, че Гонзо ще направи всичко с магическа пръчка. Това няма как да се случи. Той е много амбициозно и сериозно момче. С екипа си има 4 години да направи първата стъпка. Да покаже идеи, виждания. Колкото до националите, гледах ги и двата мача. Илиан Илиев се оказа, че е сериозен треньор, със самочувствие. Играха добре момчетата. Има и млади, но има и опитни футболисти. Дано всичко да върви добре. Жалко, че Азербайджан ни изравниха в края. Нека сега не гледаме резултатите в тези мачове. Нека видим къде са ни грешките и да ги коригираме. 

Божидар Искренов бе гост на "МачКаст".

 Божидар Искренов бе гост на "МачКаст".

- Илиан Илиев направи много силен отбор на Черно море, който в момента е втори в класирането. А успя ли Николай Костов да стори същото с Левски?

- Ники го доказа – успя да окомплектова отбор, при положение, че беше в негативна среда. Той дойде след големите промени. Костов е един много добър треньор, амбициозен, познавам го от много години. Не трябва да забравяме, че си тръгнаха основни футболисти, но бяха намерени алтернативи. Изгледах контролата със Своге. Ники успя да ги нагласи. Уелтън ще липсва, но без всеки може. Идва оферта, продаваш го. Търсиш друг. Няма незаменими. Добрият треньор създава атмосфера и може да ги нареди. И най-големите звезди да имаш, не направиш ли това, няма как да стане.

- Кои са слабите страни на Левски?

- Онзи ден гледах контролата със Своге, както вече казах. Може би подценяват някои ситуации. Спомняме си какво се случи срещу Крумовград и червения картон... Срещу Своге също имаше подобни неща. Някои ще кажат, че това е контрола, но не е така. Ако не си концентриран, не само, че можеш да направиш грешка, но и можеш да се контузиш. Така се случи с Фабио Лима. Трябва да си мотивиран, дори и тук в студиото да играем мач.

- Заговорихме за нестандартните футболисти – Ел Джемили, Уелтън, Фабио Лима. Но сякаш все по-малко българи са такива...

- Още когато работех на „Герена“ го казах - не че няма - има. Но манталитетът се промени. Сега се предпочитат футболисти от чужбина, отколкото юношите. Те тренират от деца, за да стигнат своята мечта. Един ден да влязат в съблекалнята на мъжете. Аз съм работил 7-8 години на „Герена“, по 24 футболисти са минавали. Това са 200 човека, не може да няма петима, които стават. Един да няма... Значи треньорите не са добри. От тези 24 винаги ще има едно дете, което става. Трябва да им се даде шанс, но няма кой да ги търпи. Имаше един, където казваше: „Защо да ги чакам, като мога да си взема от чужбина“. Но за чужденеца плащаш пари, а детето идва безплатно. От него можеш само да спечелиш. Тъжното е, че много деца си губят времето – 10-12 години от своя живот. Той иска да напусне, но клубът иска пари за него. Даден тим от „Б“ група обаче не може да плати и така приключва всичко.

- Но пък в Левски дават шанс на младите...

- Ники, чест му правя, пуска 3-4 момчета да играят. Вече имат по 40-50 мача в елита. Защо в предишните години никой не даде шанс на някое младо момче? Вижте Берое – нямат нито един българин. В ЦСКА какво става? На „Герена“ също има бразилци, но има и българи, които играят много добре. Ники им има доверие. Не ги пуска по 5-10 минути, само за да дебютират. 

Цялото интервю четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"