0

„Няма как да му кажа да не поема „червените“. Това признава левскарят Валери Божинов в интервю, публикувано в днешния брой на „Мач Телеграф“, във връзка с новия треньор на ЦСКА Саша Илич. Божигол и сърбинът поддържат връзка от времето, когато играха заедно в Партизан. Ето какво каза още Божинов за Илич.

- Валери, може ли да се каже, че  поддържате близки отношения с Илич?

-  Да, поддържаме контакти. По празниците винаги се чуваме. Винаги е приятно да комуникирам с него.

- Опита ли се да го разубедиш да поеме ЦСКА предвид трудния период при „червените“ и конфликта между фенове и ръководство? 

- Предвид тези турбуленции, през които отборът минава, за мен беше най-лесно да му кажа да не поема ЦСКА. Но в крайна сметка мисля, че ние българите трябва да се научим да се уважаваме помежду си и да ценим държавата си. В това отношение сърбите са номер едно. Това е и причината в топ първенствата на Европа да играят толкова много сръбски футболисти, а нас за съжаление ни няма. Много са факторите, причината не е една. От тази гледна точка няма как да му кажа да не поема „червените“. Трябва да се научим да си помагаме и да се подкрепяме.

- Мислиш ли, че може българите да се обединим в това отношение? И това ще даде ли според теб нужните резултати в развитието на футбола ни?

- Ако се обединим и бъдем единни и позитивни в мисленето и действията ни, можем много да постигнем. Стига с това плюене, хулене и негативизъм. Вместо да се обединим и да направим нещо добро за българския футбол, да върнем родния спорт там, където му е мястото, какво се случва? Нищо! Всеки ден чета кой какво бил казал, стига! 

- В този ред на мисли и около поста за президент на БФС е горещо?

- За мен Борислав Михайлов и Димитър Бербатов са две легенди, хора които аз изключително много ценя и уважавам. Но си мисля, че трябва да седнат и да се разберат един път завинаги. Това, което се случва не го разбирам. Трябва да мислят за доброто на футбола у нас. За националния отбор, за клубовете, за талантите, и с помощта на държавата да се направи нещо. Ако държавата не се намеси и помогне с инвестиране за стадиони, школи и т.н. няма как да се случи нещо хубаво.

Апел към държавата! Трябва помощ. Ние нямаме нито национален стадион, нито някой отбор може да се похвали с такъв. Изключение прави Лудогорец. Вдигнаха хубав стадион, както и перфектна база. Но така трябва да е и в Левски, ЦСКА, Ботев Пд, Локо Пд навсякъде. Всеки един клуб в Първа лига трябва да може да се похвали с модерен стадион и база. Тези промени трябва да се случат. Имам чувството, че ние не се развиваме.

- Да се върнем към темата за Саша Илич. Той ли е точният човек за ЦСКА? Предвид факта, че няма особено голям опит.

- Саша няма голям опит, той още е млад специалист. Всички са запознати с този факт. ЦСКА ще е трамплин за самия него, ще се сблъска с много нови хора, нови трудности, които трябва да преодолее. Аз лично му желая да вкара нещо ново, нещо различно. Нови идеи, които да преобразят отбора. Това ще е плюс за всички отбори в България. Сигурен съм, че са разговаряли с Гриша Ганчев многократно. Да не забравяме, че и Станимир Стоилов нямаше опит, когато пое Левски за първи път, а всички видяха докъде стигнаха тогава „сините“ под негово ръководство. 

- Мислиш ли, че Илич ще успее да предаде  хъса си и желанието на играчите?

- Щом го е предавал на мен като футболист, сигурен съм, че ще успее да го направи и сега като треньор на играчите. Много е важен и интелектът на даден състезател и това, което Саша обяснява съответно да бъде разбрано. 

- За финал би ли ни споделил някой забавен твой спомен със Саша Илич?

- Борех се да стана голмайстор на сръбската лига с екипа на Партизан. В последните три мача играхме заедно, тогава той беше на около 38-39 години. Тогава правеше всичко възможно да ми асистира да вкарам гол, но аз изпусках всички тези ситуации. И в един от мачовете дойде при мен и ми каза: „Добре, аз какво да направя, да взема топката и да ти я оставя на голлинията ли, за да я вкараш. Искаш да станеш голмайстор, а не можеш един гол да реализираш.“