0

Б разилското острие на Левски Уелтън за нула време спечели публиката на „сините“ със смелата си и атрактивна игра, откакто дойде от трета бразилска дивизия през зимата.

Пред DIEMA SPORT в "Домът на футбола" той разказа за детството си в Бразилия, разкри, че се е увличал от капоейра, и се обясни в любов на София и новия си клуб.

Най-щастливият момент в живота

Роден съм в Паранавай щата Парана. За съжаление детството ми не беше от най-щастливите. Имам голямо семейство. И искам да им благодаря, защото те винаги са ме подкрепяли и са стояли зад мен във всеки един момент. Братятa ми баща ми и най-вече майка ми. 

Минал съм през много трудности. Всичко това ме направи по-силен, както и вярата в Господ. Благодарение на целия този труд сега съм тук. Най-щастливият момент в моя живот е настоящия, където сме в момента. 

Доста от моите близки и далечни роднини играят футбол, но те нямаха късмета да развият качествата си и да бъдат забелязани и да се занимават професионално. Точно това пък се случи с мен. 

На 13 години напуснах дома си, за да следвам мечтата си и да стана футболист. Първият ми професионален клуб е АСБ от моя роден щат. 

И там научих много неща. От победите и загубите, както във футбола така и за живота. Преминах през доста отбори, но никога не спрях да тренирам и да се опитвам да стана по-добър и ето ме сега тук. 

И като говорим за всички тези трудности, в един още по-тежък житейски момент станах баща и това беше още едно изпитание. Благодарение на Господ детето ми се роди живо и здраво, а сега вече имам възможност да помагам на него и на майка му.

Преди да реша да се занимавам с футбол, много харесвах капоейра - това е бразилско бойно изкуство. 

Но някак си от моето семейство наследих страстта си към футбола и тръгнах по този път в моя живот. А днес футболът е нещото, което обожавам и обичам. Имал съм много върхове и падения и не смятам никога футболът да напуска живота ми.

Идолите Роналдо, Диньо, Неймар

Винаги съм се интересувал от съдбата и историята на големите футболисти и това как те са стигнали до върха. Роналдо, Роналдиньо, дори Неймар са част от хората, които ме вдъхновяват. 

Но това, което най-много ме мотивира е моето дете. И моята майка. Аз съм голям фен на татуировките и първата, която си направих я посветих на майка ми, тя е със нейното име. 

В този момент аз съм много далеч от моето семейство и това не е никак лесно, но аз знам, че това е част от работата ми и трябва да го направя.

След като получих офертата от Левски бях на седмото небе. Това беше моя мечта да изляза от Бразилия и да дойда в Европа. Дори самият Станимир Стоилов говори с мен, което беше невероятно. 

В момента, в който разбрах за предложението не съм се поколебал и за секунда дали да приема.

Изненадващата София

Много изненадващо за мен тук открих един много красив град, а всички ме приеха много топло и сърдечно. Неочаквано се адаптирах бързо с климата, с времето с всичко. 

Бях много впечатлен от високите и красиви сгради. Тотално различно от моя роден град. Много е красиво, хората са възпитани, няма нещо, което да не харесвам. Всички е прекрасно.

Футболът – работа, но и забавление

Да точно така е. Но когато съм вътре на терена освен всичко друго върша моята работа с много голяма отговорност. Аз съм наистина толкова щастлив, когато играят. И се радвам. Като едно 9-10 годишно дете. И за това изглеждам толкова щастлив, заради тази детска радост, която изпитам докато играя.

Моят стил е... просто да играя футбол. Да дам най-доброто от себе и да покажа, това на което съм способен. Разбира се харесва ми да дриблирам, техничния футбол. Това е и моята характеристика, това иска и треньорът от мен дрибъл на скорост, да се надлъгвам със защитниците и той иска да извлече максимума от моите качества.

Любимец на публиката

Това, което правят феновете ни, наистина е впечатляващо! Никога не съм получавал такова отношение, не мога да го сравня с друг момент в моя живот. 

Само мога да благодаря за отношението към мен. Това, което те могат да очакват е във всяка една среща да давам всичко от себе си за тях и за клуба. Много е красиво и впечатляващо това, което правят по трибуните тази фиеста и не само на мачовете в София, но и в гостуванията. На всеки един стадион, на който играем. 

А спечелената Купа е незабравим момент, дори ще си го татуирам. Извън Бразилия това е първата голяма победа във футбола и живота ми. 

Когато се класирахме за финала от главата ми не излизаше мисълта, че трябва да победим и да спечелим Купата. И целия този път и спечелването й ще остане незабравимо. Аз винаги си поставям високи цели и мечтая смело. Винаги трябва да вярваш и с помощта на Господ всички е възможно. 

Ако зависи от мен ние ще играем по този силен начин във всеки един мач в България и Европа. Ако зависи само от мен ние със сигурност ще станем шампиони. 

Със Станимир Стоилов имаме шанс. Той е голям треньор! Много е добре да работиш с такъв човек, който изисква много и постоянно говори с всеки един от нас и ни обяснява.