0

Д ебютът на Младен Кръстаич начело на националния отбор на България се оказа победен – нашите се отпушиха и записаха първи успех в Лига С 4-та група на Лигата на нациите с 5:1 над Гибралтар в Разград. Всичко бе решено за 32 минути (между 23-ата и 55-ата), когато българските национали реализираха 4 гола за 4:1. В 81-ата мин. Марин Петков закова крайното 5:1. 

Победата, която бе първа за нас в групата, увеличи актива ни двойно - на 6 т., една по-малко от втория в класирането Северна Македония, където гостуваме в понеделник. Гибралтар е твърдо последен в групата с 1 точка (от предишния мач с нашите) и отпада в по-долното ниво.

Срещата беше дебют и за новия национален селекционер на България Младен Кърстаич, както и за Йоан Стоянов, Марин Петков, Георги Русев, Илия Груев и 17-годишния Никола Илиев, играещ за младежите до 20 години на Интер (Милано).

Това е първа победа за България за 2022-а година и първа от 12-и октомври миналата година, когато при предишния селекционер Ясен Петров националите биха Северна Ирландия с 2:1 в световна квалификация.

Българският отбор опита да започне мача активно и в началните минути Радослав Кирилов и Илия Груев стреляха, но неточно. В 23-ата минута България излезе напред в резултата с гол на Валентин Антов – първи за него с националната фланелка на България. Филип Кръстев подаде от ъглов удар, Антов обаче изпревари защитник на гостите и с глава изпрати топката зад Дейл Колейнг.

Но гостите от Гибралтар изравниха само след три минути, отново след центриране от корнер. Разписа се 39-годишният Рей Чиполина, който работи като митничар и в свободното си време играе футбол. Чиполина изпревари Илиян Стефанов и от 6-7 м централно закова топката зад Даниел Наумов за 1:1.

Но българите стигнаха до нова преднина още преди края на полувремето. Радослав Кирилов проби от дясно, продължи към Илиян Стефанов, който малко непохватно бутна топката, но след това с шпагат продължи към капитана Десподов, разписал се за 2:1 от близко разстояние.

Българският отбор си подпечата победата само в рамките на три минути след почивката, когато Радослав Кирилов вкара много красиво от въздуха и след него Илиян Стефанов реализира с добавка с глава за 4:1.

В 53-ата минута Петко Христов проби от дясно и върна към дузпата, където Десподов стреля слабо, Стефанов не успя да уцели топката. Но тя стигна до Кирилов, който от въздуха простреля Колейнг.

Две минути по-късно Стефанов вкара от втори опит, засичайки топката с глава. Вратарят отби първия му удар, но при добавката загуби равновесие и позволи на халфа на Левски да празнува.

След това селекционерът Кърстаич направи доста промени, даде шанс на още дебютанти като Георги Русев, Йоан Стоянов и Никола Илиев. 

Десет минути преди края и младият нападател на Левски Марин Петков вкара първия си гол за националния тим, след като беше изведен по прекрасен начин от Радослав Кирилов сам срещу вратаря по диагонал. Петков завърши майсторски и препарира вратаря Колейнг.

СЪСТАВЪТ НА БЪЛГАРИЯ: 1 Даниел Наумов, 2 Иван Турицов (60 Йоан Стоянов), 15 Петко Христов, 23 Валентин Антов, 14 Антон Недялков, 16 Марин Петков, 20 Филип Кръстев, 22 Илиян Стефанов (71 Никола Илиянов Илиев), 4 Илия Груев (71 Янис Карабельов), 11 Кирил Десподов (60 Георги Русев), 10 Радослав Кирилов (83 Мартин Янков Минчев).

По-рано Грузия победи 2:0 у дома Северна Македония и си осигури първото място в нашата група 4 от Лигата на наците, и от следващата година ще играе във второто ниво на международната футболна надпревара.

С победата си днес грузинците вече имат пет точки преднина само кръг преди края на тазгодишния турнир.

Грузия надви гостите си от Република Северна Македония с по един гол в средата на двете полувремена. Боян Мийовски се разписа в собствената си врата в 35-ата минута, а Хвича Кварацхелия оформи крайния резултат в в 64-та минута.

Група 4, Лига "С":
Грузия - Република Северна Македония - 2:0

1. Грузия                       5   4 1 0  14:2  13 точки
2. Северна Македония  5   2 1 2   7:6   7
3. България                     5   1 3 1   9:7   6
4. Гибралтар                    5   0 1 4   2:16  1