0

П редседателят на Съдийската комисия на футболната ни централа- испанецът Давид Фернандес Борбалан, се срещна с български журналисти, като обърна внимание на много въпроси, свързани както с българското първенство, така и с петте нововъведения в правилата от УЕФА.

Фернандес Борбалан беше помолен да обясни защо от над 5 години съдия от нашата страна не се е изкачил в категоризацията на УЕФА с изключение на жените.

"Разбира се, че искам повече български съдии да свирят международни мачове“, каза испанецът.

„От първия ден, когато дойдох в България, обещах по-засилено присъствие на българи в УЕФА, не се отмятам от думите си и държа на тях. 

Но не може да стане изведнъж. Надявам се, че виждате каква е моята работа – не съм в офис, а съм постоянно на терен. Така работя със съдиите – на терена. 

Имам чувството, че съвсем скоро ще имаме наш съдия в Категория "Елит" на УЕФА. Но мисля, че Георги Кабаков ще бъде издърпан в по-високата категория на европейската листа", допълни Борбалан.

Съдиите от Категория "Елит" на УЕФА получават най-големите като ранкинг мачове в Европа – те свирят финалите на европейските клубни турнири, а също така на Европейски първенства, както и представляват континента на Световни футболни финали.

„Имаше един наш съдия (б.р – Радослав Гидженов), който ръководи финал на Европейско първенство за юноши до 17 години. 

Вие сами можете да си направите сметката от колко време това не се е случвало", обърна се към журналистите испанският ръководител на арбитрите в България.

Източник: БТА