0

О т няколко дни феновете във Варна живеят с емоциите и очакването за дербито на града между Спартак и Черно море.

Двубоят на „Коритото“, който ще се играе в неделя от 20,00 часа, се чака с огромен интерес и заради незапомнено доброто състояние на двата отбора преди големия сблъсък.

Те имат по 4 победи, 3 равенства и само една загуба от осем изиграни мача дотук. „Моряците“ имат крехко предимство в головата разлика, която е 11:5, а тази на „соколите“ е 11:6. Във временното класиране тимът на Илиан Илиев е четвърти, а този на Кириакос Георгиу е пети.

Справка на "Мач Телеграф" в статистиката показа, че от толкова високи изходни позиции двата варненски клуба не са влизали в двубоя помежду си от цели 69 години.

През 1955-а когато първенството е било с обърната схема на сегашната – а именно с първи пролетен и втори есенен полусезон Черно море и Спартак се срещат за първи път един срещу друг на 8 май.

Преди мача показателите на „соколите“ са като сегашните – 4 победи, 3 равенства и 1 загуба, а головата разлика е 7:4. Точките са 11, а не като сега 15, тъй като по онова време за победа се дават две. С този актив Спартак е трети преди сблъсъка с градския съперник. Черно море от своя страна има точка по-малко и е с 10. Те са натрупани от 5 победи и 3 загуби.

В крайна сметка пред 15 000 зрители на стадион „Колодрума“ двубоят завършва без победител – 0:0. Интересното е, че в този сезон Черно море започва с 5 поредни победи първенството, но в крайното класиране завършва 12-и от 14 отбора и изпада.

Спартак пък записва най-горното си класиране в елитната дивизия и финишира трети след ЦСКА и Славия.