0

Ч ерно море ще играе в Лигата на конференциите, след като победи ЦСКА с 1:0 на „Васил Левски“, с което си гарантира сребърните медали. Варненци не бяха участвали в евротурнирите от сезон 2015/16. 

В герой за тима на Илиан Илиев се превърна Пабло Гарсия. „Червените“ пък ще трябва да минат през ада на баража, където техен съперник ще бъде един измежду ЦСКА 1948 и Арда. Двубоят е на 31 май на „Васил Левски“. 

Иначе дербито бе изпъстрено със спорни съдийски отсъждания, като домакините играха близо 40 минути с човек по-малко, след като Густаво Бусато беше изгонен с директен червен картон. Определено от ЦСКА може да се чувстват ощетени от отсъжданията на Георги Кабаков и компания, защото те имаха претенции за дузпа, а след това получиха такава, която обаче бе отменена заради много тънка засада.

Треньорът на „червените“ Стамен Белчев заложи на очакван състав. На вратата беше Густаво Бусато, а пред него в защита започнаха Тибо Вион, Браян Кордоба, Християн Петров и Сейни Санянг. В халфовата линия отново действаха Амос Юга и Марселино Кареасо, ляво крило бе Матиас Фаетон, дясно - Улаус Скаршем, а зад фалшивата деветка Тобиас Хайнц започна Джонатан Линдсет.

Решителен мач за второто място между ЦСКА и Черно море
ЦСКА Черно море ЦСКА Черно море ЦСКА Черно море
33

Най-голямата изненада в тима на Илиан Илиев беше на върха на атаката. Там ги нямаше нито Атанас Илиев, нито Исмаил Иса, а националният селекционер беше избрал бразилеца Уеслен Жуниор. Нямаше го контузения Виктор Попов, но пък в групата беше Мазир Сула.

Доста интересно беше и в ложите. Там беше Димитър Бербатов, който бе спряган за президент на ЦСКА. Не е тайна, че Митко е много близък с Александър Томаш, който вече е свободен да поеме „червените“. До него беше Константин Мирчев, който е част от щаба на Томаш. В ложите беше и Михаил Александров, който ще бъде назначен за директор в началото на юни.

Първата ситуация в срещата се откри пред Джонатан Линдсет, който засече с глава добро центриране на Вион, но стреля право в ръцете на Иван Дюлгеров. Черно море отговори в 19-ата минута. Уеслен Жуниор премина Санянг и намери отлично Калкан. Румънецът обаче бе спрян от чудесен шпагат на Тибо Вион. Напред се втурна и вратаря Густаво Бусато, който се сблъска със своя съотборник и носът му окървавен. За щастие той продължи срещата. В 25-ата минута Хайнц стреля, но слабо и без да затрудни Дюлгеров.

ЦСКА можеше да получи дузпа за нарушение на Живко Атанасов срещу Тобиас Хайнц. Реферът Георги Кабаков обаче отсъди фаул в атака на норвежеца, който бе побутнат от Дани Мартин и след това се удари в Атанасов.

ВАР арбитирът Никола Попов явно каза нещо в слушалката на Кабаков, който обаче не промени своето решение. Именно Хайнц можеше да изведе „червените“ напред в добавеното време на първата част, когато от воле засече центриране на Вион, но късметът покри Черно море и топката не намери целта.

В 50-ата минута ЦСКА остана с човек по-малко. Санянг направи фрапантна грешка, връщайки назад топката, без да гледа. Така Уеслен се озова на чиста голова позиция и стреля, като топката удари в лявата ръка излезлия извън наказателното поле вратар Густаво Бусато. Логично Георги Кабаков му показа директен червен картон. При единоборството с Бусато обаче Уеслен пострада много тежко, като се наложи той да бъде откаран спешно в болница. Линейката и спешният екип дори влязоха на терена за по-бързо действие.

В 57-ата минута шокът за ЦСКА беше пълен. Влезлият на мястото на Уеслен – Атанас Илиев, изпълни чудесно пряксвободния удар, Димитър Евтимов изби, но право на крака на Пабло Гарсия, който нямаше как да сбърка – 1:0 за варненци.

В 61-ата минута „червените“ получиха дузпа за нарушение на Живко Атанасов срещу връхлитащия Тибо Вион. В последствие обаче тя бе отменена заради микроскопична засада на Вион, отсъдена след преразглеждане с ВАР.

Макар и да играеше с човек по-малко ЦСКА бе по-активен в атака. Варненци обаче се бранеха много добре и устискаха скъпоценната победа.