0

Н е е често срещано явление в нашия футбол голмайсторът на българското първенство да не е част от националния отбор. Ивайло Чочев още не е станал такъв, но пък формата му е постоянна и липсата на повиквателна за него от страна на Младен Кръстаич е озадачаваща, отбелязва в днешния си брой в. "Мач Телеграф".

От 1990 година насам има само 7 играчи, на които голмайсторският приз в нашето първенство не им бе достатъчен, за да бъдат национали. А някои от тях така и не станаха такива в цялата си кариера. 

Така се случи с Михаил Михайлов, който стана голмайсторът с Велбъжд Кюстендил през 2000 година, както и Тодор Праматаров със Славия три години по-рано. Също като тях никога не стана национал и един от двамата голмайстори през сезон 1997/98 – Антон Спасов. Останалите, които оформят великолепната седморка, в която попада и Ивайло Чочев са Пламен Гетов, Бончо Генчев и Мартин Камбуров.

Всеки от последните трима някога в кариерата си беше национал, но не и в определени сезони, в които са били голмайстори на първенството. Камбуров има няколко такива приза, като при последните беше много отдавна беше надхвърлил 30-ата си година и може би заради това не бе викан. Гетов пък два пъти беше номер 1 по голове, като във втория случай когато носеше екипа на Левски – 1992/93 също вече не бе национал.

Чочев стана и едва шестият българин, достигнал котата от 20 гола в първенството този век. За последно това направи Станислав Костов през сезон 2018/19, когато наниза 23 попадения за Левски. Мартин Камбуров пък е единственият, който го е правил три пъти – през сезон 2013/14 – 20 гола, през 2004/05 – 27 гола и през 2003/04 – 25 гола. Преди 16 години Цветан Генков става голмайстор с 28 попадения с екипа на Локо София. 

Първите трима реализатори номер 1 през века са българи – през 2001 година Георги Иванов е с 21 гола, след това Владо Манчев е с 25, а през 2003 първи е Георги Чиликов с 22. 

Гонзо: При това постоянство Ивайло ще бъде викнат

“Чочев е добър футболист и човек. Това са много важни неща. Никой не го е отписал него. Треньорът има малко по-различни виждания. Нито аз мога да бъда симпатичен на всеки, нито ти. Така и Чочев. Може би треньорът имаше други виждания, но предвид това, че Чочев показваше постоянство през цялата година, мисля, че няма да има проблем да бъде викнат“, каза директорът на футболния ни съюз Георги Иванов пред „Спортал“. 

„Нито националният селекционер, нито аз, нито някой от футболния съюз имат нещо против някой си футболист. Ние гледаме нещата, които държат отбора, футболисти с най-добрите качества. Не говорим даже за имена. Дали се казва Петров, Димитров, Иванов - няма значение”, заяви Гонзо.