0

П етър Величков е част от екипа на Димитър Бербатов, който открито се обяви за промени в българския футбол и иска да свали от власт президента на БФС Борислав Михайлов. Това не се случи на отминалия конгрес на 12 октомври, юридическите спорове около който продължават. Петър Величков, обаче, смята, че смяната на ръководството може да се осъществи на редовния конгрес, насрочен за 18 март 2022 г.

„Ръководството на БФС умишлено допусна сериозни нарушения на Устава и закона при подготовката и провеждането на конгреса с една единствена цел - каквото и да се случи на него, да може да бъде обжалван и да се стигне до една съдебна процедура, която може да продължи няколко години. Това оставя Михайлов и кликата му служебно на власт в БФС, докато делата не приключат”, обясни за Novsport моментната ситуация Петър Величков. “И няма никакво значение кой обжалва - дали клубове подкрепящи Бербатов, или клубове, гравитиращи около Михайлов в случай на загуба от негова страна. Михайлов си остава в БФС и в двата случая до приключване на делата.”

Той изтъкна, че „нарушенията на Устава и закона при конгреса на БФС от 12 октомври са толкова тежки, че няма съд, който да не отсъди, че конгресът е бил тотално опорочен и решенията взети на него са нелигитимни.”

Петър Величков посочи, че насроченият за 18 март 2022 г. редовен Конгрес на БФС трябва задължително да се проведе, защото на него най-малко е необходимо да се гласува бюджета на футболната ни централа за периода 2022-2026 г.

“Без такова гласуване БФС няма как да получи лиценз за упражняване на дейността си от ММС. Клубовете ясно разбират това и огромна част от тях искат да използват този конгрес за да се освободят Михайлов и действащото ръководство на БФС, и да се избере ново.

Вече се събира подписка от клубовете за това конгресът през март да премине по конкретен дневен ред, който съдържа в себе си освобождаването на сегашното ръководство и избор на ново”, подчерта Петър Величков.

„Освен това този дневен ред до голяма степен гарантира честното провеждане на този конгрес по Устава на БФС и закона. Ясно е, че при този сценарий Михайлов няма да може да остане служебно на власт. А целта му е точно такава - да се задържи в БФС още няколко години, за да мине давност за много от нарушенията, направени от него и екипа му“.

Петър Величков увери, че той лично остава докрай с Бербатов, за когото президентския пост в БФС не е самоцел. За настроенията тсред клубовете той посочи, че Михайлов няма солидна почва под краката си и това предвещава смяната му на следващия конгрес.

“Половината от клубовете смело показаха желание за промяна и това БФС да има ново ръководство. Мисля, че много клубове не повярваха, че Михайлов може да загуби конгреса през октомври, изхождайки от това как бяха проведени последните конгреси на БФС и манипулациите на които са станали свидетели там. Клубовете ни разказваха многократно какво е ставало на тези конгреси. Видя се обаче, че Михайлов няма солидна почва под краката си за оставане в БФС и на следващия конгрес ще бъде сменен. Малко е ядрото от клубове около Михайлов. И това са клубове, които са имали конкретни ползи от неговото управление. Говоря за материални ползи и нищо друго. Ние обаче ще помагаме на всички клубове.”

Величков се надява, че конгресът на 18 март ще бъде с честен избор. „Вече казах, проведе ли се честно изборът, Михайлов ще бъде отстранен. А на последния конгрес се създаде вече една практика за провеждане на избора на ръководство по наше настояване и със сериозни усилия на клубовете, на която няма алтернатива. Всеки един, който ще опита да промени тази практика ще означава, че иска да върне БФС в задкулисието и манипулациите.“