0

Л евски стартира с добър резултат и силна игра в Европа и се прибра с успех от Скопие – 2:0 над Шкупи. Един от главните герои за триумфа в Югозападната ни съседка бе Уелтън. Бразилецът вкара изключително важния първи гол, подпомогнат от сънародника си Рикардиньо.

Така крилото за втори пореден сезон отбеляза първото попадение за Левски в Европа. Припомняме, че преди една година още не бе изминала минута игра и Уелтън прониза вратата на ПАОК Солун за победата с 2:0. Това се случи с техничен прехвърлящ удар и след грешка на бившия играч на „сините“ Янис Каргас, който носеше екипа на гръцкия тим.

 

 

Така Уелтън стана едва четвъртият играч в историята на Левски и първият чужденец, който открива головата сметка на „сините“ в евротурнирите в два поредни сезона. Преди него това са правили Даниел Боримиров, Георги Иванов-Гонзо и Георги Чиликов. Сегашният директор на Левски се разписа при победата 2:1 над Люцерн през 1992 година. Мачът бе обърнат от 0:1 за швейцарците, като при изравнителното попадение Боримиров вкара с глава след корнер. За съжаление реваншът бе загубен с 0:1 и Левски отпадна. Година по-късно пак с глава Боримиров посече шотландския гранд Рейнджърс.

„Сините“ паднаха с 2:3 на „Айброкс“, но пък успяха да стигнат до крайния успех. Това стана след победа с 2:1 и феноменален гол на Николай Тодоров-Кайзера в последната минута на реванша на стадион „Васил Левски“.

Георги Иванов-Гонзо пък вкара първите попадения през сезоните 1997/98 и 1998/99. И той като Боримиров се разписваше все с глава. В първия случай срещу Слован Братислава, Левски стигна само до 1:1 на „Васил Левски“ и отпадна след 1:2 на „Техелне поле“ в словашката столица. Година по-късно пък „сините“ разгромиха беларуския Локомотив Витебск с 8:1, като голеадата отново започна от Георги Иванов. Този път това стана след гол с глава и асистенция на Асен Николов.

Георги Чиликов пък бе последният преди Уелтън, разписал се пръв в два поредни сезона. През 2002-а след подаване на Пантелич той вкара на Сконто Рига и латвийците бяха елиминирани, след 0:0 в първия мач. През 2003-а пък вкара на отбор от друга бивша съветска република -казахстанския Атирау. Левски удари съперника с 4:1, а попадението на Чиликов бе с глава след пас на Лусио Вагнер.

 

 

Дотук именно бургазлията е единственият, чийто голове и в двата сезона допринасят за елиминирането на съперника. Това може да се случи сега и с Уелтън, тъй като през миналата година неговият гол бе част от изхвърлянето на ПАОК. Сега шансовете за краен успех над Шкупи вече са солидни.
ЗДРАВКО ГЮРОВ