0

Ц СКА 1948, създаден през 2016 г. от фенове на фалирания ПФК ЦСКА, е сред първите 5 клуба по бюджет в България в момента. Това обяви председателят на УС на „червените“ от Бистрица Добрин Гьонов. Той даде интервю за footballbusinessinside.com, в което припомни историята на клуба.

По думите му общият брой служители във всички звена на клуба е 90, приходите - между 2,5 и 3 милиона евро. „Което ни нарежда сред първите 5 отбора в страната по бюджет. Нещо повече, приходите ни се доближават до средните приходи на отборите от първите дивизии в първенствата на Централна и Източна Европа”, уточнява Гьонов.

Той признава, че в България в клубните каси не постъпват сериозни суми от продажба на билети, тъй като мачовете се играят пред твърде малко зрители на стадиона. Гьонов допълва, че българското първенство е много по-гледано по телевизията в сравнение с Висшата лига на Англия.

Той припомни как и защо бе създаден ЦСКА 1948, който тръгна, както е по правилата, от аматьорската четвърта лига.

„През 2016 г. ПФК ЦСКА, най-успешният футболен отбор в България, фалира“, каза Гьонов. „Собственикът на клуба по това време притежава още един клуб, а именно Литекс Ловеч. За да избегне плащането на дълг от 15-20 милиона евро (на ПФК ЦСКА), той взима решение да премести Литекс в София, да го преименува на ЦСКА-София заедно с цветовете на официалните екипи, и да анонсира, че това е „новият“ ЦСКА.

Това обаче беше все същият Литекс Ловеч, но състезаващ се директно в Първа дивизия. Същото лято група привърженици на ПФК ЦСКА, включваща фенове, легенди на тима, треньори, играчи от академията и други, се събират във Военния клуб в София и основават нов отбор на име ЦСКА 1948”, разяснява Гьонов причината за създаването на клуба.