0

З а четвърта поредна година Левски започна със загуба сезона в Първа лига. Този път „сините“ загубиха с 1:2 от ЦСКА 1948 на „Герена“. 

Любопитното е, че и трите попадения реализираха бразилци – Рикардиньо откри за Левски, но до обрат се стигна след попадение на Педриньо от дузпа и на Елитон малко преди края на срещата.
Наставникът на „сините“ Николай Костов, за когото това бе повторен дебют начело на отбора, не можеше да разчита на наказания Цунами, който бе заменен от Марин Петков. В защитата бяха още Петри отдясно, новият капитан Сонко Сундберг и Хосе Кордоба. Андриан Краев започна като единствен дефанзивен халф, а титулярно място получи и младокът Асен Митков. По крилата и на върха на атаката бяха обичайните заподозрени Уелтън, Роналдо и Рикардиньо, а в ролята на плеймейкър влезе Ел Джемили.

Четири нови пък дебютираха като титуляри за ЦСКА 1948. Става дума за Ерденис Гурища, Том Рапнюи, Неделко Пишчевич и юношата на Левски Антонио Вутов, който поведе атаката. Нямаше го лидерът на тима Ивайло Чочев, който е контузен.

От първите минути двата тима, афиширали шампионски амбиции, се захапаха здраво. Веднъж Уелтън се разправи с Гурища, който обаче го спря с фаул. В 25-ата минута Уелтън стреля опасно, но топката мина на сантиметри от вратата на Наумов. 

Логичното се случи в 32-ата минута. Тогава Уелтън поде поредния си рейд отляво, премина с лекота през Гурища и Ценов, влизайки навътре към центъра, след което намери Рикардиньо. Много майсторски централният нападател пое и без напрежение вкара първия гол за Левски за сезон 2023/24. 

Левски започна със загуба от ЦСКА 1948 новия сезон
Левски ЦСКА 1948 Левски ЦСКА 1948 Левски ЦСКА 1948
19

„Червените“ имаха претенции за нарушение срещу Георги Русев малко преди гола, но реферът Радослав Гидженов прецени, че такова няма. Само няколко секунди след това пред Рикардиньо се откри нова възможност за гол, но този път той не уцели вратата.

В 37-ата минута ЦСКА 1948 получи дузпа. Гидженов посочи бялата точка за нарушение на Рикардиньо срещу Симеон Петров след центриране на Педриньо от пряк свободен удар. Ситуацията бе деликатна, защото и двамата футболисти се държаха, но и от ВАР потвърдиха решението на Радослав Гидженов. Зад топката застана Педриньо, който който прати Пламен Андреев в обратния ъгъл – 1:1.

В края на първата част Джавад Ел Джемили направи страхотен пробив през центъра, той бе блокиран, но топката стигна до Асен Митков. Младокът пробва рефлекса на Наумов, който обаче се справи.

На почивката Николай Костов направи подчертано офанзивна смяна. От игра излезе Андриан Краев, който навярно е с травма, а на неговото място влезе опитният Ивелин Попов. 

Още в 47-ата минута Роналдо пробва да преодолее Наумов, топката стигна до Уелтън, но неговият изтсрел бе блокиран. Иначе и през втората част Левски беше по-дейният отбор на терена, докато утболистите на ЦСКА 1948 предпочитаха да играят повече в своята половина. В 65-ата минута дебют за гостите записа исландският национал Видар Кяртансон.

В 79-ата минута Симеон Петров се извиси след центриране от пряк свободен удар и пробва рефлеска на Пламен Андреев, който изби. При последвалия корнер обаче вратарят на Левски нямаше какво да стори – Карагарен качи топката на главата на Елитон, който премаза във въздуха Илиян Стефанов и с глава отбеляза за 2:1 за ЦСКА 1948. 

Попадението разстрои играта на домакините, като едва в края на продължението Илиян Стефанов се озова на добра позиция, но не успя да спре топката. 

Така за втора поредна година Левски започна със загуба срещу точно този съперник.