0

Ц СКА избра архитектите, които ще реализират реконструкцията на стадион "Българска армия". В съобщението на клуба се посочва, че целта е съоръжението да отговаря на стандартите за провеждането на полуфинал от Шампионската лига.

"ИПА е архитектурният екип, избран да реализира реконструкцията на стадион "Българска армия" и да осъществи голямата мечта на ЦСКА за собствено, модерно и мултифункционално спортно съоръжение, отговарящо на всички текущи и нови изисквания от страна на УЕФА.

Целта е проектът да вдъхне нов живот на тази зона, да се направят подобрения в прилежащата инфраструктура, да се облагородят околните пространства и да се създадат нови зони с възможност за отдих и почивка. Предвидено е връщане на 40 дка за свободно ползване в парк Борисова градина чрез обособяване на зелени площи и алеи, както и засаждането на над 300 нови дървета. Стъпката на стадиона се намалява с около 3800 кв. м, като реконструираното съоръжение попада изцяло в чашката на съществуващия обект.

Ключов момент в реконструкцията е "Българска армия" да отговаря на всички текущи и нови изисквания от страна на УЕФА (Съюзът на европейските футболни асоциации). Една от целите на проекта е стадионът да бъде категоризиран в т.нар. IV-та категория, което ще позволи провеждането на футболни мачове от големи турнири на него, включително полуфинали от Шампионската лига.

Стадионът ще разполага с близо 16 хиляди сертифицирани от УЕФА седящи места. Всяко място е проектирано със зрителен ъгъл, съгласно изискванията на УЕФА и ще осигурява перфектна видимост към терена. Към всички сектори е предвиден необходимият брой входове и изходи, в съответствие с международните стандарти и практики за евакуация и безопасност.

Реконструираният стадион ще бъде с модерна визия, хармонично и деликатно вписваща се в заобикалящата го среда. Фасадната обвивка е проектирана в земни и неутрални нюанси и ще изпълнява шумоизолиращи функции. Редуцирането на нивата на шум ще увеличи комфорта на гостите на парк "Борисова градина" по време на събития.

Проектът предвижда използване на готови конструктивни елементи, в съответствие с модерните тенденции за реконструкция на такъв тип обекти. Предвидена е подмяна на съществуващите, негодни за експлоатация конструктивни елементи с нови такива, предварително изработени извън зоната на парка. Всички сектори ще бъдат покрити с метална козирка, която ще предпазва зрителите от капризите на времето.

Мерките за енергийна ефективност включват монтаж на соларни панели, специално LED осветление за терена и интеграцията на последно поколение системи и технологии. Всички вложени инсталационни решения ще гарантират ниски експлоатационни разходи, устойчивост и комфорт на обитаване.

Важна част от проекта е футболният терен, който се предвижда с подгрев, дренажна система и със съвременна напоителна система с възможност за оборотно използване на водата. Това гарантира перфектното състояние на игрището през всички сезони и възможността за целогодишно му ползване, независимо от атмосферните условия.

Високото ниво на изживяване на феновете е допълнено чрез изграждането на нови съвременни пространства – интерактивен музей и модерен фен магазин, ВИП зона със самостоятелни помещения тип "skybox", с директна гледка към стадиона, ресторант с първокласно обслужване, киоскове с възможност за закупуване на различни храни и напитки, мултифункционални зали за културни и бизнес събития.

Обърнато е специално внимание на най-малките фенове, като се предвижда изграждането на специален детски сектор, в който малчуганите спокойно да могат да се забавляват с аниматор в закрито пространство с чудесна гледка към терена.“