0

Ц СКА постигна много важна и доста изстрадана победа над Славия – 3:2. Тя бе първа за „червените“ за 2022 г. и помогна на „армейците“ да стоят на 4 точки зад лидера Лудогорец, който по-рано победи Черно море във Варна. Двубоят обаче бе белязан от ужасната случка с Георги Петков.

Колкото до самия мач, там треньорът на „червените“ Стойчо Младенов очаквано остави на пейката Амос Юга, който беше трагичен срещу Локо Сф, но сега видимо си бе взел поука. Националът на ЦАР бе заменен от Томас Лам, а вместо него в защита стартира Мено Кох. В първите минути домакините държаха повече топката, но до голови положения не се стигаше. На трибуните беше по-интересно, като фенове на Славия дори се сбиха за кратко помежду си. В 17-ата минута ЦСКА отправи първия си удар и той бе дело на Томас Лам, но и бе неточен. Пет минути след това и Карло Мухар пробва своя мерник, но и той не уцели вратата.

„Армейците“ създадоха първата си чиста възможност след половин час игра. Тогава Вилдсхют подаде добре между двама към Греъм Кери. Той с нисък удар можеше да изведе ЦСКА напред, но сантиметри го лишиха от това. След случката с Петков реферът Драгомир Драганов даде 11 минути продължение. В него се откри добра възможност пред Ради Кирилов, но той не уцели вратата.

Втората част започна силно за домакините. Удари отправиха Тони Тасев и Ради Кирилов, но Густаво Бусато имаше късмет, като и при двата случая топката не намери очертанията. Логичното се случи и в 55-ата минута Славия поведе. Кой ако не Йон Бакеро да отбележи пред баща си. Людовик Соарес центрира отляво и с глава испанецът не остави шансове на Бусато – 1:0.

Гледайки ужасяващото представяне на своя отбор, очаквано Стойчо Младенов предприе куп смени. На терена влязоха Гарсес, Баи и Юга. Това даде ефект и в 64-ата минута Жорди Кайседо с глава изравни. Той оползотвори превъзходно центриране на Греъм Кери от корнер, бележейки 13-ото си попадение в елита този сезон.

Само четири минути по-късно Кристиан Добрев бе изведен зад защитата на ЦСКА, Бусато се намеси, но топката се озова в Ради Кирилов, който бе фаулиран от бразилския страж. Реферът Драгомир Драганов посочи дузпа, но тя бе отменена след намеса на ВАР, тъй като Добрев бе в положение на засада. „Армейците“ стигнаха до пълния обрат в 72-ата минута. Тогава отново след корнер Греъм Кери качи топката на главата Мено Кох, който вкара гол-близнак на първия. Направи впечатление, че вратарят на „белите“ Денислав Жеков и този път не излезе да пресече центрирането. 

В 78-ата минута ЦСКА стигна до трето попадение. Тогава след поредното центриране от корнер, топката се озова в Юга, който с феноменален удар не остави шансове на Живков. Секунди по-късно обаче Славия се върна в срещата. Ертан Томбак проби отдясно и центрира, топката стигна до Ерол Дост, който си я нагласи на левия крак и с ювелирен изстрел от границата на наказателното поле намали. В 85-ата минута сякаш ентусиазмът на Славия бе прекършен. Ертан Томбак получи втори жълт и респективно червен картон, след като фаулира Жорди Кайседо. При центрирането на Кери Матай можеше да отбележи четвърто попадение, но не уцели вратата. В продължението на срещата втори жълт картон получи и Греъм Кери. Причината – изритана топка в опит за бавене на време. Така ирландецът няма да играе в следващия мач, който е с Ботев Вр. Срещата бе изгледана от легендата на Барселона Хосе Мария Бакеро, който бе в компанията на президента на "белите" Венцеслав Стефанов и дъщерята на Христо Стоичков - Мика.