0

Ц СКА започна с фалстарт сезон 2023/24. „Червените“ не успяха да пречупят Хебър, воден от Любо Пенев, при гостуването си в Пазарджик – 0:0. Срещата бе историческа за домакините, защото за пръв път мач в града се игра на осветление. 

Треньорът на домакините Любослав Пенев изненада, като пусна от първата минута своя син Николас, за когото това бе дебют в елита. 17-годишният играч е третото поколение Пенев в българския футбол след дядото Младен и бащата Любослав. Най-известният във фамилията обаче е Димитър Пенев, брат на Младен и чичо на Любослав.

В състава на ЦСКА също беше много интересно. Само един от новите бе титуляр – левият бек Сейни Санянг, докато на пейката започнаха Матиас Фаетон и Майкъл Естрада. Саша Илич не можеше да разчита на наказаните Назон, Вион и Турицов, докато новите попълнения Данило Асприля и Браян Кордоба бяха извън групата. Така пред вратаря Густаво Бусато в схема 4-1-4-1 започнаха Асен Дончев, Махмутович, Християн Петров и Сейни Санянг. Пред отбраната бе капитанът Амос Юга, а зад нападателя Марк-Емилио Папазов действаше карето Шагоян, Линдсет, Кареасо и Хайнц.

Съвсем логично ЦСКА беше отборът, който диктуваше събитията на терена. Първата възможност в срещата се откри пред Хайнц. Младият Тисовски сбърка при изнасянето и Кареасо веднага намери норвежеца, но ударът му не намери целта. В 11-ата минута Санянг проби отляво, но острото му подаване попадна в ръцете на Дебърлиев. Десет минути след това Санянг остана непокрит на фланга и веднага намери Хайнц, чийто удар обаче рикошира и не влезе във вратата. Само 5 минути по-късно Асен Дончев центрира чудесно за Марк-Емилио Папазов. Младият таран смаза Лазар Марин и стреля с глава, но Дебърлиев направи виртуозно спасяване.

Хебър излъга ЦСКА в Пазарджик
Хебър ЦСКА Хебър ЦСКА Хебър ЦСКА
19

Невероятен късмет покри Хебър в 40-ата минута. Тогава Амос Юга стреля силно, като топката облиза дясната греда на вратата на Дебърлиев. 

На почивката Саша Илич извади от игра неубедителния Жираир Шагоян и даде дебют на Матиас Фаетон – най-скъпото попълнение на ЦСКА, купен за около 2 млн. евро от Гренобъл. Националът на Гваделупа веднага показа своята класа, макар и от скоро да тренира с „червените“. В 57-ата минута той много добре пое топката, обърна се и стреля, но в аут. После повечето атаки на „армейците“ минаваха именно през него. Десет минути след това, недоволен от показаното на терена в офанзивен план, Саша Илич пусна в игра и третото ново попълнение – еквадорският национал Майкъл Естрада.

В 74-ата минута играчите на Хебър поискаха дузпа за контакт между Мено Кох и Георги Николов, но реферът Станимир Тренчев правилно прецени, че такава няма въпреки протестите на феновете, щаба и играчите на домакините.

Почти веднага след това Естрада намери Фаетон, който овладя майсторски, обърна се и би, но Дебърлиев отново беше на мястото си. В търсене на още свежест в атака Илич пусна в 79-ата минута един от най-големите таланти на ЦСКА – 18-годишният талант Илиан Антонов, за когото това бе дебют в Първа лига. Иначе младокът игра за първия тим на „червените“ и срещу Гигант Съединение за Купата на България през миналия сезон. Антонов замени Амос Юга, а в последните минути капитанската лента на ЦСКА бе не ръката на Мено Кох.