0

З вездите от Алеята на славата са прибрани на сигурно място в склад, съобщиха от ЦСКА за в. „Мач Телеграф“. От клуба отрекоха съмненията в социалните мрежи, че звездите са изкъртени и прибрани от ветерани или фенове – запалени колекционери. 

Очаква се реликвите, свързани с най-славните моменти в историята на „червения“ клуб да бъдат запазени и след време изложени в нов Музей на славата. За него е предвидено по-голямо и светло помещение на навия стадион „Българска армия“, когато бъде построен той. 

В близките дни ще бъде демонтирана и голямата мраморна топка пред стадиона. Тя бе монтирана през 2008-а година в чест на 60-ата годишнина на клуба. На нея са изписани най-големите успехи в историята на ЦСКА. Топката също ще бъде съхранена в склад. 

Алеята на славата също бе открита през май 2008-а година в чест на юбилея на червения клуб. Звезди на нея получават: Христо Стоичков, Димитър Пенев, Димитър Якимов, Петър Жеков, Манол Манолов, Нако Чакмаков, Иван Колев, Любослав Пенев, Емил Костадинов, Трифон Иванов, Георги Димитров – Джеки, Стойчо Младенов, Георги Велинов, Димитър Бербатов, Мартин Петров, Таня Богомилова, Мария Гроздева, Весела Лечева, Мария Гигова, Валентин Йорданов, Петър Лесов, Никола Станчев, Христо Марков и други.

В Борисовата градина все още се носи мълвата, че тогавашният президент на ЦСКА Александър Томов не е платил изработката на монумента и затова червените вече 15 сезона не могат да станат шампиони.

4-членна комисия брои 3000 трофея в музея на ЦСКА

Днес стартира тридневна инвентаризация в Музея на спортната слава на ЦСКА, като 4-членна комисия ще описва предметите в експозицията. Тя е съставена от директора на музея Христо Христов – Графа, директорите и Филип Филипов и Стоян Орманджиев и директора на международния отдел Стоян Петков. 

Предстои да бъдат инспектирани над 3000 трофея и артефакта. В предната зала на музея са около 1500 купи и плакети, а още толкова има т.нар. задна стаичка, където преобладават трофеи от другите спортове.

Автор Владимир Иванов