0

Ц СКА спечели вечното дерби с Левски с 2:0 пред 30 000 фенове на националния стадион „Васил Левски“. Головете за успеха на „червените“ реализираха Тобиас Хайнц в 61-вата и Фернандо Каранга в 77-ата минута, а попадение на Джонатан Линдсет в 14-ата минута бе отменено след намесата на ВАР заради игра с ръка на норвежеца. 

В самия край на мача пък влезлият като резерва Данило Асприля изпусна да направи победата на ЦСКА класическа, след като нацели гредата от воле. Левски завърши мача без точен удар.

20-годишният вратар на Левски Иван Андонов направи злощастен дебют във вечното дерби. Той бе предпочетен от треньора Николай Костов вместо получилия 5 гола от Лудогорец Пламен Андреев. Въпреки няколкото си добри спасявания, Андонов допусна грешка и бе с основна „заслуга“ за първия гол на „червените“.

С днешните три точки "червените" се връщат на второто място в класирането с 60 точки, изоставайки на 3 от шампиона Лудогорец, който по-късно днес играе като гост на Пирин в Благоевград. Левски остана на 4-о място с 51 точки и може да бъде задминат от Локомотив Пловдив, ако в понеделник "смърфовете" победят Черно море.

Тимът на Левски започна по-агресивно и пресираше противника още при изнасяне на топката. В резултат на това в началния четвърт час повече напрежение имаше за Бусато на вратата на ЦСКА. Но точно в този момент "червените" стигнаха и до гол, дело на Линдсет. Още при първо гледане на ситуацията се видя, че норвежкият халф е пратил топката в мрежата с ръка, което бе потвърдено и от ВАР.

Четири минути по-късно Фернандо Каранга се отскубна, остана сам срещу вратаря Андонов и опита да стреля. Но младият страж на сините скъси ъгъла и отрази.

До края на първото полувреме малко повече беше напрежението пред Иван Андонов, но кой знае какви чисти ситуации не бяха създадени. В 24-ата минута Фернандо Каранга можеше да накаже много лоша грешка на Кристиян Димитров. Бразилецът догони спорен пас от бранителя, а Андонов излезе и с шпагат опита да блокира. Съдията Драганов правилно прочете ситуацията и вдигна жълт картон на вратаря.

ЦСКА взе вечното дерби
вечно дерби вечно дерби вечно дерби
30

В оставащите 10 минути Каранга - този път след пас на Тобиас Хайнц, както и Фаетон, имаха възможности. И в двата случая обаче ударите им не представляваха проблем за вратаря на Левски.

Второто полувреме започна малко по-спокойно, но драмата в "синьо" тепърва предстоеше. В 52-ата минута Матиас Фаетон атакува спорна топка, към която се втурнаха Келиан ван дер Каап и Кристиян Димитров. Българинът в опита си да изчисти, ритна в лицето съотборника си. Пет минути по-късно Ел Джемили навърза трима в "червено", в това число и капитана Матей, но последвалият удар беше слаб.

В 61-ата минута ЦСКА поведе в резултата, благодарение на сериозна грешка на вратаря Иван Андонов. Дълга, изритана топка, падна в полето на Левски, а защитникът Хосе Кордоба чакаше вратаря да стигне първи. Каранга натисна и двамата, Андонов се забави с обработването, Матиас Фаетон също сложи крак. Накрая вратарят ритна право в Хайнц, който много елегантно прехвърли всички и откри резултата.

Минути по-късно Джонатан Линдсет можеше да удвои преднината на армейците, но това се случи в 73-ата минута. Отново Хайнц беше в основата на атаката, след като пусна перфектно към Скаршем в наказателното поле на Левски. "Синята" защита и най-вече Кордоба, не се ориентираха, а Скаршем стреля с десния крак. Андонов отби, но право в краката на Фернандо Каранга, който от няколко метра нямаше как да сбърка - 2:0.

Накрая дори можеше да стане и 3:0, след като Данило Асприля при контраатака излезе от ляво по атаката. Изстрелът му по земята обаче се отби в страничната греда и излезе в аут.

Левски - ЦСКА  0:2 (0:0)

Голмайстори: 0:1 Тобиас Хайнц 61, 0:2 Фернандо Каранга 77
жълти картони: Иван Андонов (Левски), Фернандо Каранга, Джонатан Линдсет (ЦСКА)
Главен съдия: Драгомир Драганов (Варна)
ВАР-съдия: Георги Кабаков (Пловдив)
Национален стадион "Васил Левски": 30 222 зрители

Състави:

Левски: Иван Андонов, Патрик-Габриел Галчев, Кристиан Димитров (68 - Асими Фадига), Ведерсон Цунами, 
Келиан ван дер Каап, Карлос Охене, Рикардо Виана-Рикардиньо, Джавад ел Джемили, Патрик Мислович, Хосе Кордоба, 
Евертон да Мота-Бала (82 - Билал Бари)

ЦСКА: Густаво Бусато, Юрген Матей (73 - Мено Кох), Брайън Кордоба, Енес Махмутович, Тибо Вион, 
Марселино Кареасо, Тобиас Хайнц (84 - Емануел Шакич), Джонатан Линдсет, Улаус Скаршем, 
Матиас Фаетон (72 - Данило Асприля), Фернандо Каранга.