0

Ц СКА загря с икономична победа за домакинството на Базел в четвъртък – 1:0 над Септември (Сф). Трите точки на „червените“ донесе резервата Браян Морено след около час игра. 

Треньорът на „червените“ Саша Илич направи цели 9 промени в своя състав за разлика от историческото гостуване на Сейнт Патрикс. Титулярните си места запазиха единствено Георги Йомов и Джонатан Линдсет. Цели трима българи играха в защита – Асен Дончев, Християн Петров и Галин Минков, а атаката поведе Дюкенс Назон.

Гостите изненадващо пратиха топката в мрежата на ЦСКА в 9-ата минута. Симеон Александров изскочи зад защитата след чудесен пас от дълбочина на Димитър Костадинов и вкара. Попадението обаче беше отменено заради засада.

След лежерен първи половин час за ЦСКА, Жеферсон подаде към Георги Йомов на около 25 метра от вратата на Димитър Шейтанов. Националът с едно докосване изведе Дюкенс Назон в наказателното поле, но хаитянският нападател прати топката покрай левия страничен стълб. 

В 40-ата минута Жеферсон изведе Линдсет на границата на наказателното поле. Норвежецът видя, че вдясно от него Георги Йомов е на по-добра позиция, и му подаде. Вместо да стреля от движение, капитанът на ЦСКА опита да си овладее топката, в резултат на което Шейтанов скъси дистанцията до него и Йомов стреля покрай вратата. 

Три минути след това Александър Тодоров блокира удар от малък ъгъл на Дюкенс Назон и извади топката в корнер, след който Енес Махмутович стреля над вратата с глава. Така ЦСКА завърши без точен удар първото полувреме.

В 48-ата минута Дюкенс Назон направи голям пропуск. Той получи чудесен извеждащ пас от Линдсет, но стреля право в Димитър Шейтанов. Друг е въпросът, че Назон бе и в положение на засада. Малко по-късно нервите на Саша Илич не издържаха и той замени неубедителния хаитянин с Браян Морено.

Именно колумбиецът откри резултата след около час игра. „Червените“ разиграха много бързо в центъра, Топката стигна до Лазар Туфегджич, който елегантно изведе Морено и той без особено напрежение отбеляза третото си попадение от началото на сезона. В 70-ата минута Линдсет показа техника в наказателното поле на Септември и качи топката на главата на Морено, който обаче би право в Шейтанов.

Десет минути преди края на първата част резервата Калоян Кръстев можеше да отбележи първия си гол за ЦСКА, но останал сам срещу Шейтанов се зачуди какво да прави. В крайна сметка не стреля, а опита пас, към Морено, който обаче бе адски неточен.

Отборът на Саша Илич има вече 13 точки от 5 мача и е втори в класирането след ЦСКА 1948, който е с 14 пункта, но от 6 двубоя.