0

О чакваните с огромен интерес „БГ футболни проби“ ще се състоят от 1 до 5 юли на базата на националния отбор в „Бояна“. То е за деца и младежи от 8 до 24 години и се организира от бившия вратар Ивайло Крушарски.

„Пет дни ще се тренира по цикъла на втория отбор на Арсенал. Правим тези проби не един ден, както е в другите градове, а пет. Защото някои деца може да не са в добра форма в конкретния ден.  Те ще тренират двуразово, а след тренировките ще работят с психолози. Това са основни неща, в най-ранна детска възраст. Ще има и менторинг коучинг – нещо, което е модерно в цял свят. Разбира се, ще присъстват и диетолози. Те ще покажат на децата как да се хранят, как да се възстановяват, как да трупат мускулна маса. Защото в България малките ядат – баничка и боза. Ще се следва хранителния режим на Арсенал. Ще има видеоанализатори, а отделно ще организираме контроли с други клубове. На децата ще сложим GPS система, като резултатите ще бъдат поместените в портофолиото“, обяви Крушарски в „МачКаст“.

„Аз съм one men шоу, но зад нас стоят много хора. Работим с MK Soccer, компания, която менажира играчи от Висшата лига. От последните петдневни проби едно момче отиде в Славия Прага чрез тяхната помощ. Ние записваме и излъчваме на живо в YouTube. След това пращаме линк към 30 клуба в Европа. Така общо 30-40 мениджъри и скаути гледат тези футболисти. Сигурно само на Евро 2024 има повече представители на клубовете“, добави Крушарски.

Той разказа и една вълнуваща история от последните 5-дневни проби. „Става дума за едно момче от Елхово. Неговите родители нямат финансова възможност, дори им беше трудно да дойдат до София. Но дойдоха. Септември го хареса. Направи фурор в неговата възраст, а след това започна да тренира в първия отбор, макар и само на 14 години. Наскоро беше повикан в националния отбор от Владислав Вутов. И това само за 4 месеца. Наистина приказка. В малките населени места има много таланти“, заяви Крушарски.

„На предишните „Футболни проби“ в Пловдив имаше 75 участника, бяха привлечени 10, което никак не е малък процент. Дори само един да излезе е добре. От последните проби деца отидоха в Левски, ЦСКА, Септември Сф, Арда... Някои клубове обаче имат отношение към нас. Ние им отиваме на крак в Пловдив. А представителят на даден клуб живее на 200 метра от стадиона. Но не идва! За мен това е престъпление. Чух се с човека, вика идвам, пътувам и не идва. Други идват, стоят 15-20 минути, пият едно кафе и искат след това аз да им кажа кой да вземат. Те взимат заплати от клубовете за това. Идеята на скаута е да не спира, да обикаля постоянно. Това е една от най-важните структури. Пълно е с безотговорни хора, на преклонна възраст, 75-80 години. На тях не им се занимава вече“, завърши Крушарски.

Можете да се запишете тук: БГ футболни проби