0

Е то че дойде поредното издание на големия сблъсък между ЦСКА и Левски. И както винаги най-големият въпрос е „Кой ще го реши“. Това дерби е толкова непредвидими, че всякакви прогнози са рисковани, но можем да си помогнем в отговора на въпроса, като погледнем близкото минало. А то да ни подскаже какво да очакваме. Спрели сме на двубоите между двата тима, които се изиграха от началото на 21-и век, които са достатъчно много на брой – 58 само за първенство от 1 януари 2001 година насам. В тях погледнахме кой номер на фланелките най-често носят главните герои голмайсторите. Разделителната линия поставяме в началото на настоящото столетие, защото горе долу тогава стана модерно играчите да носят по-нетрадиционни числа на гърбовете си, а не както беше десетилетия наред, когато по правилник те бяха само между 1 и 11.

И въпреки тези нови тенденции в сблъсъците между Левски и ЦСКА най-честите реализатори са с може би най-очаквания номер. А именно този, който сме свикнали да виждаме на гърба на централните нападатели – 9. За ЦСКА 11 гола бяха реализирани от „деветки“, а техните автори са седем души. За Левски този номер също го виждаме най-често в списъка със стрелците. Той е донесъл 8 гола, а вкарвачите са трима.

В последно време обаче Левски не се представя добре в дербито и тежестта на този легендарен номер идва най-вече от головете на сегашния президент на БФC – Георги Иванов в началото на века. А за ЦСКА най-много попадения с това число на гърба има играч, който и сега е в състава – Фернандо Каранга. Той има 4 гола, с което е най-резултатен сред чужденците в шампионатните дербита. Серджиу Буш има повече от него – 5, но три от тях са за Левски в турнира за Купата на България.

Централни нападатели са и двамата играчи, които са вкарвали гол през 21-и век с два номера на гърба. Тодор Колев вкара за Левски през 2003-а, все при равенства 1:1 на „Герена“. В първото през пролетта беше „деветка“, а при второто „десетка“. 

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX