0

К ирил Десподов е българинът с най-много голове през 2023 година. Той има 21 попадения, с 4 повече от следващия го Ивайло Чочев, който бе победител през миналата година, пише днес . "Мач Телеграф".

11 от головете на Десподов за първенство са с екипа на Лудогорец, а четири са за ПАОК. Капитанът на националите направи много силна пролет с „орлите“ и наниза 9 попадения, в това число много важен хеттрик за обрата над Черно море с 3:2. Той не пропусна също така да накаже ЦСКА и ЦСКА 1948, като на практика осигури титлата на „орлите“. Десподов има три гола в евротурнирите, като първо с разградчани вкара на Олимпия, а за ПАОК се разписа срещу Абърдийн и ХИК Хелзинки. Впечатляващ е и броят асистенции на Десподов, който за календарната година е 17. Той направи хеттрик от голови подавания при успеха с 8:1 над Ботев Вр и с ПАОК срещу Кифисия. Въпреки слабото представяне на националите Кирил продължи силното си представяне за „лъвовете“ с три попадения – при 2:2 със Сърбия, 2:2 с Унгария и за 2:0 над Кипър.

Изпращам невероятна година

„Изпращам една невероятна година, шампион на България, носител на Купата на България, трансфер в много силен отбор, и добър старт в новия отбор, жив и здрав съм всичко е чудесно за мен през тази година. Надявам се догодина да е още по-добра“, заяви Кирил Десподов за „Мач Телеграф“. 

Чочев пък продължава да бъде сред българските топреализатори в последните три сезона. Контролният му пакет от попадения идват от първенството, където има 13 и изостава на Десподов само с един. Феноменално е, че 12 от тези попадения са реализирани за 10 победи на ЦСКА 1948. Чочев вкарва два за 2:1 над Ботев Враца и по един за победите над Етър, Ботев Пд, Пирин, Хебър (два пъти), Арда, Локо Сф, Берое и Септември. Само два от головете пък не носи победа на ЦСКА 1948 – при 2:2 с Левски през пролетта и с Лудогорец пак за 2:2. 

Ивайло Чочев

 Ивайло Чочев
start-photo

Чочев има и четири попадения за Купата на България, като два са в полуфинала с Локо София и един при загубата от Лудогорец във финала. 

На трето място е головата сензация от тази есен – нападателят на Хебър Георги Николов. Той се разписа осем пъти за пазарджиклии в първенството, въпреки че пропусна цели четири срещи заради наказание. През пролетта Николов игра за втородивизионния Спортист Своге, но в преброяването са включени само голове, реализирани за за елитни тимове. Цели пет гола пък Николов реализира в квалификации за младежкия национален тим. Той вкара хеттрик за разгрома над Естония, още едно попадение за 1:1 с балтийската държава, както и срещу Черна гора.

Четвъртото място е за правещия изключителен сезон за Арда Преслав Боруков, като силните му мачове доведоха и до повиквателна за националния отбор. Боруков има 6 гола през есента и 5 през пролетта за първенство. Всичките му голове носят победи с изключение на попадението за 3:3 с Черно море. Изключително важни бяха двете му попадения за 3:2 срещу Славия – мач, който осигури на кърджалийци участие в бараж за евротурнирите. За националния вкара при загубата с 1:2 от Черна гора.

Преслав Боруков

 Преслав Боруков
startphoto.bg

На петата позиция е голмайсторът на Черно море Атанас Илиев, който стартира много силно през есента. Той наниза 7 гола, четири от които бяха от дузпи. Илиев се разписа и три пъти през пролетта на тази година. 11-ото му попадение е много важно – за победата с 2:1 над ЦСКА за Купата.

След Чочев Ивелин Попов е вторият, който не е централен нападател и заема шестата позиция с осем попадения. Той е в основата на възраждането на Ботев Пловдив след ужасяващия старт на сезона, като реализира шест попадения. Две от попаденията му са с екипа на Левски през пролетта.

Великолепната седморка завършва с вкаралия седем попадения Алекс Колев. Благодарение на него и шестте му гола през есента Крумовград е толкова високо в класирането.

Назон е чужденецът с най-много попадения

Дюкенс Назон

 Дюкенс Назон
Startphoto.bg

Нападателят на ЦСКА Дюкенс Назон е чужденецът в българското първенство с най-много голове. Той има впечатляващите 19 гола в Първа лига през 2023 година, като те са вкарани за 12 победи и 2 равенства, тоест вкара ли Назон успехът на „червените“ е 85% сигурен. Освен това нападателят има и два гола за Хаити – при победата с 4:0 над Монтсерат и 2:1 срещу Катар. 

Бразилският нападател на Левски Рикардиньо е с 16 гола, като 14 от тях са за първенство, а останалите два срещу Дунав за Купата на България. Звездата на Ботев Пловдив Антоан Бароан, който дълго време бе низвергнат и не играеше, има 12 гола за първенство и нито един в другите турнири. 

Феноменален сезон прави продаденият от Лудогорец на Брюж за рекордните 8 милиона евро Игор Тиаго. През първата част от годината бразилецът наниза 12 гола за Лудогорец за първенство и вкара по веднъж в двата двубоя с Андерлехт при драматичното отпадане с дузпи. За Брюж Тиаго се разписа 6 пъти в първенство и още толкова в евротурнирите, включително и две попадения срещу Бешикташ. С двете му попадения за Купата на Белгия, головете на бразилеца през годината удрят 28.