0

П ореден трофей ще прибави във витрината си националът Кирил Десподов преди началото на следващия сезон. В края на отминалия шампионат той най-накрая успя да измести от първото място от класацията на „Топспринт“ на „Мач Телеграф“ двукратния победител Димитър Илиев. Така нашата купа за най-добър футболист в първенството вече чака новия си притежател. Третата позиция след сезон 2021/2022 остава за Тодор Неделев. Както е ясно за подреждането в „Топ“-а значение имат оценките, които поставят репортерите на вестника, отразяващи мачовете, вотът на треньорите в анкетата след всеки кръг, както и този на феновете, които гласуват чрез обаждания на редакционните телефони, SMS-и и съобщения в различните комуникационни платформи и социални мрежи.

Шампионът Лудогорец очаквано е първи и в отборното подреждане. То се прави на база общия брой точки, които играчите на тима са записали. Общо 24 футболисти на „орлите“ са били номинирани и присъстват в генералното подреждане. С толкова е и Славия, а само с един по-малко е вече приключилият своето съществуване Царско село. Любопитното е, че заради срива в представянето си през пролетта ЦСКА изпадна от тройката на тази класация. Втори в нея излезе Левски, а трети е Ботев Пловдив. Нямаше обаче достатъчно време, за да може новите „сини“ герои като Уелтън, Филип Кръстев, Георги Миланов и Илиян Стефанов да прогресират по-сериозно и в индивидуален план.
Освен ЦСКА неудовлетворяващо в отборното подреждане определено се е представил и Пирин. Благоевградчани са последни, изоставайки и зад Ботев Враца, и зад Царско село.

В рекордния сезон по отношение на присъствието на чужденци в Първа лига регистрираме общо 105 сред номинираните. Това прави точно 43,03 процента от всички 244 футболисти в крайното генерално класиране. Номер едно сред тях е Жорди Кайседо. Нападателят на ЦСКА удържа с малко пред Бърнард Текпетей от Лудогорец и Евгений Сердюк от Черно море. Заради слабото си представяне през пролетта той спечели само 130 точки, при положение че оптималният актив, който може да се натрупа след всеки кръг, е 95. Определено победителят вероятно щеше да е друг, ако бразилецът Маркиньос, който през есента бе основното оръжие на Ботев Пд, и Дориан Бабунски от Ботев Враца не си бяха тръгнали през зимния трансферен период. Контузията на Юрген Матай също повлия на представянето на ЦСКА по терените, но нидерландецът успя да удържи преднината си и да остане номер едно сред защитниците. При вратарите, както и през есента първи е Светослав Вуцов от Славия.