0

Т ечеше 17-ата минута на контролата между Кипър и България. Антон Недялков хвърли фамозен дълъг пас към Кирил Десподов, той овладя превъзходно, правилно премери крачките си и веднага след това опита да прехвърли кипърския страж Панаи. За съжаление пропусна. Но толкова футболни действия в една атака, мач на националния отбор, виждаме много рядко.

Въпреки пропуска си, Десподов продължи да играе силно и откри резултата в 24-ата минута. Можеше да вкара и втори гол, не го стори, но пък за капак асистира на Спас Делев за второто попадение, което успокои отбора на Младен Кръстаич и на практика ни донесе победата.

Истината е, че Десподов направи поредната си крачка към нов приз Футболист на годината, който, ако бъде спечелен, ще е трети за него. И като, че ли тази година крилото няма истинска конкуренция за първото място. От 14 гола, които националният отбор вкара до момента през 2022 г., Десподов участва в 57% от попаденията – 6 вкара, а за други две асистира. Голът му в Скопие срещу враждебните северномакедонци определено сплоти футболните фенове. А той вкара още на Хърватия, Катар и Гибралтар. 

Като прибавим към всичко това представянето му в Лудогорец и головете във вратите на Бетис, Динамо Загреб, двата срещу Левски в мача за Суперкупата на България. Другите попадения и асистенции в Първа лига дори не ги слагаме в уравнението.

Надяваме се и треньорът на Лудогорец Анте Шимунджа да е гледал контролата на националите с Кипър. Защото когато Десподов, който е капитан на „трикольорите“, получава доверието, което заслужава, той може да е полезен през всичките 90 минути. А в Разград словенският специалист почти никога не оставя Кирил да започне и завърши двубой, без значение от неговото развитие.

Кирил Десподов има вече 9 гола за националния тим на България. По този показател той се изравни с легенди като Димитър Якимов, Христо Илиев-Патрата и Аян Садъков. При следващо попадение Кирил Десподов ще изравни фигури като Георги Денев, Ради Здравков, Асен Пешев-Капуй и Михаил Лозанов-Танка.