0

Б ългарският национален отбор завърши участието си в тазгодишното издание в Лигата на нациите с успех с 1:0 на стадион „Тоше Проевски“ в Скпие срещу Северна Македония. Кирил Десподов изведе "лъвовете" напред в резултата в 50-ата минута, когато се възползва от много добро извеждащо подаване на Радослав Кирилов.

„През целия мач домакините провокираха нашите играчи и показаха изключително неспортсменско поведение.

Това е първи успех на България като гост от септември 2018 насам. 

С успеха нашите се изкачват на втората позиция в крайното класиране с актив от девет точки, на две пред северномакедонците. Грузия спечели групата 16 точки, като единствено България взе точка от грузинците. Гибралтар е последен с една, която спечели именно от домакинството си срещу българите.

Победата днес гарантира на тима ни и място в четвърта урна за европейските квалификации.

Целият двубоя се превърна в нещо повече от мач, въпреки декларирания феърплей от домакините преди неговото начало. Северномакедонците бяха враждебно настроени и посрещнаха родните национали с освирквания, а преди началото на срещата скандираха: „Бугари, татари“. Те освиркаха и „Мила родино“, а от трибуните не спираха да се чуват нецензурни думи по адрес на „лъвовете“.

Още в в 14-ата минута Северна Македония остана с човек по-малко след брутално влизане на Тодор Тодоровски в областта на бедрото на Марин Петков, за което получи заслужен директен червен картон.

В 25-ата минута Стефан Ристовски нанесе техничен удар от дистанция, но Даниел Наумов показа невероятен рефлекс и изби в корнер.

Северна Македония - България, Лига на нациите. Снимки: start-photo.bg
Северна Македония България Северна Македония България Северна Македония България
19

Три минути по-късно Антон Недялков изведе Радослав Кирилов в наказателното поле, той пусна към Кирил Десподов, който излезе на отлична позиция сам срещу вратаря, но не успя да си спре топката и не нанесе удар.
Двубоят се изнерви, като футболните качества отстъпиха на битката и интересните положения липсваха до края на първата част.

В 50-ата минута Кирил Десподов откри резултата в Скопие след отлична контраатака. Това се случи, след като Ради Кирилов получи вляво и подаде през бранител на северномакедонците, за да може Десподов да овладее с гърди и да прати топката през краката на Димитриевски - 1:0 за България! Десподов вкара осмия си гол за "трикольорите", а освен това реализира и в първия мач между двата отбора, игран в Разград, началото на месец юни.

Поредната пословично ниска проява от домакинска страна беше, че на стадиона не беше обявен голмайстора и резултата, след като "лъвовете" смълчаха трибуните на "Тоше Проески".

Шест минути по-късно Кирил Десподов опита отново да вкара с плътен удар по земя от границата на наказателното поле, но Димитриевски улови.

В 59-ата минута след разбъркване при ъглов удар Антон Недялков нанесе удар с глава, който бе избит на сантиметри пред голлинията.

Северномакедонците отговориха три минути по-късно, когато Езджан Алиоски нанесе удар от воле, но Валентин Антов изчисти също пред голлинията.

В 66-ата минута Филип Кръстев проби опасно през центъра и нанесе тежък удар, Димитриевски първоначално изпусна топката, но впоследствие я хвана.

Три минути по-късно и Антон Недялков пробва късмета си от дистанция и с по-слабия си десен крак нанесе хубав удар, който мина много близо до вратата на Северна Македония.

В 88-ата минута Енис Барди избута в гръб Радослав Кирилов, което доведе до свада между футболистите на двата тима и жълти картони за двамата играчи.

В крайна сметка нашите стигнаха до успеха в изключително напрегнатия и изнервен мач.