0

Б отев Враца записа изключително важна победа по пътя към спасението си в българския футболен елит. Възпитаниците на старши треньора на Христо Янев показаха завиден характер при визитата си на Пирин Благоевград и се наложиха с 2:1 на стадион „Христо Ботев”.

За Ботев Враца се разписаха Мартин Ачков и Мартин Смоленски, а попадението за Пирин отбеляза Иван Тасев.

Успехът дойде много трудно за врачани, които трябваше да правят пълен обрат, а повече от половин час играха и с човек по-малко на терена, след като Браян Мендоса бе изгонен с директен червен картон.  

Успехът бе едва седми за врачани от началото на сезона и втори пореден за старт на плейофите в шампионата. Тимът събра 25 точки на предпоследното, 15-о място във временното класиране. Пирин остава с 30 точки на 12-ата позиция в подреждането и със само една победа от последните си четири мача.

Домакините от Пирин поведоха още в осмата минута, когато Иван Тасев овладя топката след грешка на Меси Биатумусока и реализира за 1:0 в полза на благоевградчани. Малко по-късно при атака за гостите Клери Сербер навлезе в наказателното поле на Пирин и центрира, но вратарят на домакините Максим Ковальов реагира навреме и отклони топката.

Браян Переа също застраши вратата на Пирин в 31-ата минута след технично изпълнение, но бе неточен, а минути след това Венцислав Бенгюзов стреля над вратата на Ботев. В 39-ата минута пас на Иван Тасев към Данило Полонский в предни позиции бе пресечен от Браян Мендоса и резултатът остана 1:0.

Ботев Враца стигна до изравнително попадение в първата минута на добавеното време на първото полувреме, когато Мартин Ачков бе точен за 1:1 от пряк свободен удар, вкарвайки дебютния си гол в българския футболен елит.

Гостите осъществиха пълен обрат скоро след подновяването на играта през второто полувреме. В 49-ата минута, след центриране на Браян Переа, топката стигна до Мартин Смоленски, който отбеляза второто попадение за Ботев Враца, правейки резултата 2:1.

Врачани обаче останаха с човек по-малко в 54-ата минута, когато Браян Мендоса получи червен картон за нарушение срещу Полонский.

Иван Тасев затрудни вратаря на Ботев Красимир Костов в 75-ата минута, но стражът се справи, а в 84-ата пак спаси вратата си след изстрел на Айуб Абу. Футболистът на Ботев Враца Мартин Ачков получи контузия три минути преди края на редовното време и бе заменен принудително.

В самия край на срещата Даниел Генов напредна в атака за гостите и падна след съприкосновения с Абу, а главният рефер първоначално отсъди дузпа. След преразглеждане със системата за видеоарбитраж (ВАР) Иво Андреев промени решението си, а двубоят приключи с много нерви и спречквания между футболистите.

В добавеното време на мача в Благоевград Юго Комано и Браян Переа си удариха главите в борба за топката. Заради тежкият сблъсък се наложи лекарските екипи да  превържат главите и на двамата, но след последния съдийски сигнал капитанът на Ботев Враца се свлече на тревата за ужас на всички. След оказаната му медицинска помощ, той все пак се изправи на крака, но веднага линейката влезе на терена и откара Переа в болницата.

В следващия кръг от Втора лига тимът на Пирин ще гостува на Берое в Стара Загора, а Ботев Враца приема Хебър.