0

Л удогорец спечели Суперкупата на България с победа с дузпи над ЦСКА 1948 на стадион „Ивайло“ във Велико Търново. 

В редовното време двамата тима завършиха 1:1, след като Оливие Вердон откри за „орлите“ в десетата минута от дузпа. Неделко Пишчевич обаче изравни в средата на втората част за „червените“. При наказателните удари шампионите триумфираха с 4:2.

През цялото второ полувреме ЦСКА 1948 игра с човек по-малко, след като Джонатан бе изгонен за два жълти картона. Все пак играчите на Николай Панайотов стигнаха до рулетката на дузпите, където обаче Бирсент Карагарен и Реян Даскалов пропуснаха, докато за разградчани само Якуб Пьоторвски не успя да вкара, което бе достатъчно за състава на Георги Дерменджиев да вземе седмата си суперкупа.

Първата по-интересна ситуация бе на сметката на "червените", които след корнер имаха шанс да обстрелват вратата на Лудогорец, но играч в зелено блокира опасен удар.

В осмата минута Джонатан закъсня при своя намеса, а Кайо Видал изпревари своя съперник, което предизвика контакт, а футболистът на Лудогорец падна в противниковото наказателно поле, като главният арбитър не се поколеба да отсъди дузпа. С изпълнението се нагърби Оливие Вердон, който не бе докрай убедителен, а Наумов игра с топката, но в крайна сметка тя влетя във вратата му.

Лудогорец би ЦСКА 1948 с дузпи и вдигна Суперкупата на България
Суперкупа на България Суперкупа на България Суперкупа на България
33

В 15-а минута Текпетей проби по десния фланг по чудесен начин, а след това намери Квадво Дуа, който от добра позиция не успя да уцели вратата. Десетина минути по-късно Ивайло Чочев си освободи пространство и опита удар по диагонала с десния крак, но Падт успя да избие в корнер. От последвалия ъглов удар, Реян Даскалов бе намерен, който стреля с глава, а Чочев отклони, преди кълбото да се отбие от напречната греда на "орлите".

В края на първата част Радослав Кирилов опита амбициозно изпълнение от трудна позиция, но стражът на Лудогорец внимаваше и успя да улови. Това бе и всичко по-интересно през първото полувреме.

Втората част започна неприятно за ЦСКА 1948, след като Джонатан фаулира Кайо Видал от Лудогорец, а главният арбитър не се поколеба да му покаже втори жълт и респективно червен картон, а "червените" останаха с човек по-малко.

В 51-а минута Тодор Неделев бе изведен зад гърба на противниковата защита и опита удар по диагонала, но Наумов успя да отрази. В 62-а минута ЦСКА 1948 изпълни ъглов удар, а Ивайло Чочев отклони на първа греда изключително технично с пета, намирайки непокрития Неделко Пишчевич, който реализира пред опразнената врата - 1:1.

В 86-а минута Якуб Пьотровски опита много силен удар отдалече, който бе страхотен, но се отби от напречната греда на Наумов.

Двата отбора не успяха да си отбележат повече попадения и следваха дузпи, които да определят при кого да отиде трофеят.

Там Лудогорец бе по-точен и Квадво Дуа, Тодор Неделев, Аслак Фон Витри и Вердон бяха точни. Пропускът на Пьотровски пък не бе фатален. За ЦСКА 1948 вкараха Педриньо и Емил Ценов, а грешници се оказаха Карагарен и Даскалов. 

Трофеят е общо 22-ри във витрината на Лудогорец след 12 шампионски, 3 Купи на България и вече 7 Суперкупи.