0

С партак Варна и Пирин Благоевград се класираха за 1/4-финалите в турнира за Купата на България по футбол. 
Варненци отстраниха Локомотив София с дузпи на стадиона в „Надежда“, а „орлетата“ обърнаха Ботев Враца с 2:1 след продължения.

Вратарят на Спартак Варна Георги Георгиев се превърна с герой за своите, след като спаси две от дузпите на Локо Сф и донесе победата на своя тим с 4:1. Преди това редовното време и продълженията бяха завършили 0:0.

При студеното и ветровито време в София през първата част нямаше нито един точен удар, като имаше повече битка, без почти никаква игра.

В 51-ата минута Симеон Мечев отправи първия точен удар в двубоя, но той не затрудни Георгиев. Пет минути по-късно Ивайло Найденов стреля от границата на наказателното поле, но изпълнението му бе спасено от Георги Георгиев.

В 89-ата минута Димитър Митков бе близо до това да открие резултата. Нападателят засече центиране на Бруно Франко. Митков стреля с глава, но ударът му срещна левия страничен стълб на вратата на Георгиев.

В продълженията бавното темпо на игра продължи и двата отбора отново не създадоха опасно положение. Логично се стигна до дузпи. При тях пропуски за Локомотив направиха Красимир Станоев и Симеон Мечев, а точен бе Димитър Митков, докато за гостите от Варна реализираха Александър Цветков, Виктор Митев, Атанас Зехиров и Ахмед Ахмедов.

Интересното е, че в предишния кръг Спартак Варна отстрани друг първодивизионен отбор в лицето на Крумовград.

Отборът на Пирин Благоевград се класира за 1/4-финалите, след като победи с 2:1 Ботев Враца. Успехът за "орлетата" дойде след гол в 112-ата минута - редовното време завърши с равенство 1:1.

Oще в 3-ата минута Браян Перера от състава на гостите изпусна дузпа. Пирин се оказа догонващ в резултата в 17-ата минута, когато Даниел Генов успя да открие за врачани.

Аймен Суда изравни в 50-ата от бялата точка за Пирин и така се стигна до продължения. В 112-ата минута обаче Иван Тасев направи обрата пълен и донесе победата за домакините.

В същото време се играха и два двубоя от 1/16-финалите, при които победителите бяха излъчени след продължения. В тях Етър (Велико Търново) победи Черноморец (Бургас) с 3:2, Берое елиминира втородивизионния Бдин (Видин) с 2:1 също след продължения.

"Болярите" направиха пълен обрат, като от 2:0 за домакините обърнаха мача с  хеттрик на французина Шахредин Бухолда-Шано. Мачът се игра на много тежък терен при непрекъснат дъжд. Дебют на вратата на Етър направи италианският страж Алесандро Гуарноне. 

На осминафиналите на 7 декември Етър ще приеме Ботев (Пловдив).

Старозагорци пък поведоха след автогол на Георги Иванов в 59-а минута, но само две минути по-късно видинчани изравниха с попадение на Цветомир Тодоров.

До края на редовното време нов гол не падна и се стигна до продължения, в които елитният тим на Берое стигна до успеха с гол на Леандро Годой в самия край на първото продължение.

Така Берое си осигури класиране на осминафиналите, където ще срещне състава на ЦСКА 1948.