0

О бичайно е във футбола да се казва, че добър вратар е половин отбор. В Ботев Пловдив няма как да се говори по тази тема, защото стражът на "канарчетата" в никакъв случай не блести особено от началото на сезона. Отрицателната голова разлика само потвърждава това. При "жълто-черните" обаче има друга зависимост и тя е на отсрещния край на терена - атаката.

Цифрите от началото на сезона сочат, че двама футболисти на Ботев Пловдив са половин отбор, а дори и повече, пише в днешния си брой вестник "Мач Телеграф". "Жълто-черните" са вкарали 17 гола от началото на сезона, а цели 11 от тях са дело на Антоан Бароан и Елвис Ману. Първият е отбелязал 7 попадения, а вторият - 4. Това означава, че двамата са вкарали 64 процента от всичките попадения на Ботев Пловдив.

Подобни солидни цифри са нож с две остриета. От една страна те показват, че Бароан и Ману са във форма, което е отлична новина за "канарчетата". От друга обаче това показва, че Ботев е прекалено зависим от двама футболисти и ако те нямат ден или съперникът успее да ги озапти, отборът вероятно ще загуби.

Утре "жълто-черните" имат домакински мач с ЦСКА, който е психологически много важен за Ботев, защото тимът не започна добре сезона. Истината е, че резултатите на "канарчетата" са много слаби, ако се има предвид класата в отбора. Тимът разполага с много стойностни футболисти, които обаче не са все още единадесеторка. Треньорът Желко Копич се опитва да изправи тима на крака и донякъде успява, макар и по-бавно, отколкото на феновете им се иска. Той има един проблем, който все още не е изчистен, въпреки че има наченки за това. Най-добрият футболист на Ботев Пловдив Па Конате, който е блян и на Лудогорец, и на Левски, и на ЦСКА, все още не е в оптималната си форма. 

Гвинеецът вкара гол в последния мач на тима - победа над Пирин Благоевград, но все още не е демонстрирал и 50% от възможностите си, които са наистина много високи.

Именно това е най-големият проблем на Ботев през тази кампания - основните футболисти играят под нивото си. Сякаш в Коматево има тотален застой и липса на хъс за победи и успехи. Сякаш най-конвертируемите футболисти на "жълто-черните" приемат клуба единствено като пристан, от който ще отплават към по-голям клуб, а това ги кара да не се напъват особено с фланелката на Ботев Пд. Това е едно сравнително логично обяснение на слабите резултати за "жълто-черните", които пак споменаваме - не отговарят в никакъв случай на високия потенциал и организация в отбора и клуба. Класата на Ботев в момента е недостъпна, а дербито с ЦСКА може да даде тласък в друга посока.


"Жълто-черните" доминират в Коматево

Ботев Пловдив доминира над ЦСКА, когато мачовете са играят на игрището в Коматево. Това показва бърза справка с историята на сблъсъците между двата отбора на стадиона, който прие "жълто-черните" след старта на ремонта на "Христо Ботев". По-изразителните и категорични победи обаче са за "червените".

Стартът на дербитата в Коматево е сложен още през 2014 година. От тогава "жълто-черните" имат 5 победи над "червените", три пъти са загубили, а още три срещи са завършили наравно.
От всичките 11 срещи между двата отбора в Коматево най-много се помни онова 6:2 за ЦСКА през 2017 година.