0

Един от символите стадион „Българска армия“ - голямата мраморна топка пред сектор „А“, може да съпреживее в непосредствена близост реконструкцията на съоръжението, научи „Мач Телеграф“. Монументът, издигащ се в средата на Алеята на славата на ЦСКА от май 2008 година, все още не е демонтиран и не е изключено да остане на „Армията“ и през следващите две години. Очакваше се топката да бъде транспортирана до специалния склад, в който бяха прехвърлени звездите на „червените“ спортни и футболни легенди, но е на път да се окаже, че съдбата й ще бъде коренно различна.

Клубното ръководство обмисля вариант, при който мраморната скулптура да бъде консервирана под специална защитна инсталация, която да я предпазва при ремонта на стадиона. Причината – огромната няколкотонна тежест на топката и сложната процедура по демонтажа и транспортирането й. Така или иначе пред централната трибуна ще трябва да се работи изключително внимателно, тъй като има и няколко масивни дървета, които да бъдат предпазвани от тежката техника. Както „Мач Телеграф“ вече информира, сектор „А“ и козирката над него ще бъде „изкълвавани“ на дребни парчета от специални къртачи.

Прословутият паметник-топка, монтиран на "Българска армия" по повод 60-ата годишнина на ЦСКА, има спорна съдба. Авторът му Георги Чапкънов така и не получи хонорара си от тогавашния президент на клуба Александър Томов, като стойността й се изчисляваше на близо 200 000 лева. В знак на протест именитият скулптор дори изрази готовност да продаде творението си на фенове на Левски преди 16 лета. Наша проверка показа, че досега от монумента са отстранени позлатените букви, изписващи посвещението „На вас дължим всичко“, свалена е и основната плоча с юбилейната емблема за 60 години ЦСКА.

ВЛАДИМИР ИВАНОВ