0

Т реньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро говори преди началото на пролетния сезон. Пред БНТ специалистът разкри какви са промените у него спрямо първия период, в който води "червените" през есента на 2018 г., коментира отношенията си с ръководството, феновете и играчите, а също и битката за титлата.

„Основното по-различно съм аз. Пет години във футбола са много време. Някои неща в клуба са различни, повечето към по-добро. Основното е, че съм с пет години по-опитен. Основното е, че съм работил в пет различни страни. Навсякъде си има своите специфични неща. Не защото сега съм тук, но ще кажа, че тук е моето любимо място за работа и не е случайно, че се завърнах“.

„Това не касае само моята работа, но и хора преди мен – професионалисти, и не е коректно да коментирам и да раздавам правосъдие, нашата работа е пряко видима от всички и не е нещо, което да правиш от днес за утре. Ясно е, че някои проблеми имат по-задна дата отпреди аз да дойда тук. Не се интересувам кой какво мисли, работата ни е трудна, аз работя това от 25 години. Стигнал съм на ниво в личен план, в което не се интересувам какво казват хората. Само ние знаем какво се случва на Панчарево, винаги вярвах, че ще се изправим и ще се върнем на победния път“.

„95 процента са резултатите. Ако аз оценявам работата на друг треньор или някой оценява мен, трябва да погледнем в дълбочина и бих казал, че един треньор е успешен, ако изгради разпознаваем и неповторим стил на игра. Постигнахме това, което феновете искат да виждат – повтаряемост на спринтовия капацитет на играчите, интензивност на терена и фитнес подготовка, а също и много по-голяма активност от всеки един. Много е важно да знаеш какво е твоето най-високо ниво, феновете да разпознават лесно кой играч на коя позиция играе, а не всяка седмица да се чудят и в същото време всеки да показва стил в играта си. Мисля, че сега феновете на ЦСКА могат по-лесно да получат това, което искат и по-рядко да са особено изненадани“.

„Двустранното уважение и отношение е най-важното, но когато имаш хора от различни националност и бекграунд е трудно. Не едно и също с всеки един играч, някои от тях са по-затворени и особени. Въобще с всеки е различно, но всичко е базирано на уважение“.

„Много от хората са си същите, има някои нови лица. В общи линии тези, които познавам са прекрасни хора. С Филипов все повече подобряваме комуникацията си, Орманджиев е много готин и го харесвам. Даже ни носи баклава на тренировка. Данаил Ганчев е израснал много и е със значително по-отговорна роля от преди, сега на практика той е главният човек. Аз имам абсолютно 100 процента свобода да взимам решения, които са отговорност на треньора, както е във всеки клуб в Европа. В България има някакво неразбиране в концепцията за работа на треньора. Нещо се обърква, когато става въпрос за подписване, за привличане на играчи или продажбата им. Това не е работа на треньора, това не е моя работа. Никъде по света това не се върши самостоятелно от треньора“.

„Не ми е работа да коментирам съдийството, а само играта. Моята работа е да се концентрирам само в това, което са моите задължения. Живея в хотел сам съвсем целенасочено. Ограничил съм до минимум социалните си контакти, точно по тази причина: за да се фокусирам върху работата си на терена и да блокирам всичко странично. Едно от тези неща е съдийството. Нещата, върху които нямам власт и не зависят от мен, не ме вълнуват.“

"Бих искал стилът на игра на ЦСКА да прилича на „хеви метъл“, но това не е моя мисъл, а е на Юрген Клоп. Така че ако стилът на игра се базира на тази музика, нека кажем, че искам стилът на игра на Борусия Дортмунд“.

„Всичко тук е на живот и смърт, което е въпрос на културно възприятие, на медийни разбирания и не е по-различно от другите държави. Чувството обаче е, че когато загубиш в дербито на София отрицателното е много повече от положителното, когато победиш, а това не е добре. Трябва да е по различен начин. Когато победиш или когато загубиш напрежението в дните след дербито е прекалено нагнетено. Негативното към загубилия отбор според мен е незаслужено. Правят се толкова много материали за загубилия, вместо за победителя“.

„Нямам никакво притеснение да говоря за титлата и това не е нещо ново. Разбира се, че искаме титлата и това е голямата цел. Да, това е и моя мечта – смело го казвам и нямам проблем с това. Преди да подпиша договора си, аз отлично го знаех без значение дали съм поел отбора на 15-о място, или вече е първи. Това винаги е голямата цел за ЦСКА и ще дадем всичко, за да я постигнем. Нашето единство, нашето огромно желание, ние наистина го желаем. Чак до болка, така че каквото и да означава това, мисля че ние имаме добри шансове.“