0

Н ападателката Евдокия Попадинова спечели приза "Футболист на годината" за 2023 година в категорията женски футбол. Тя изпревари съотборничките си в националния отбор Симона Петкова и Лора Петрова.

Попадинова, която през миналото лято осъществи трансфер в Лацио, събра 44 гласа в анкетата на спортните журналисти. Победителката за последните две години Симона Петкова остана втора (29), а с 8-те си гласа Петрова зае третото място.

Първата награда за церемонията „Футболист на годината“ беше за „Най-красив гол за 2023-а година“ беше връчена, а призът грабна футболистът на Левски Асими Фадига.

Френският офанзивен полузащитник спечели приза, след като наниза изключителен гол за „сините“ при равенството – 1:1, срещу Айнтрахт Франкфурт в първия плейофен мач за групите на Лига на конференциите.

Тогава Фадига пое топката в половината на Айнтрахт и с топовен изстрел не остави никакви шансове на Кевин Трап, за да изравни резултата на „Васил Левски“.

Французинът събра 87,72% от гласовете. Зад него останаха Антоан Бароан (Ботев Пловдив) срещу Берое, Бърнард Текптетей (Лудогорец) срещу Локомотив Пловдив, Педриньо (ЦСКА 1948) срещу Левски, Станислав Иванов (Арда) срещу Ботев Пловдив и Тобиас Хайнц (ЦСКА) срещу Крумовград.

„Благодаря за наградата. За мен беше чест да зарадвам толкова много левскари. Благодаря на моите съотборници, на клуба и моето семейство“, сподели Фадига, след като получи наградата си.

Той се качи на сцената с малката си дъщеричка, която също бе в залата.

Футболист №1 по минифутбол стана Любомир Генчев, който изигра силни мачове за националния отбор по време на световното първенство, на което "лъвовете" стигнаха до 1/4-финалите.

Треньор на България за 2023 по минифутбол е Николай Михов. И дете награди се връчват за първи път на тазгодишната церемония "Футболист на годината".

Специалната награда на Българската асоциация на спортните журналисти "Лъвско сърце" на името на Трифон Иванов, спечели Петър Хубчев, който се бори с коварна болест. Статуетката бе приета от неговия син Валери.

"Имах шанса да се чуя с баща ми малко преди да започне всичко това. Той ми сподели, че това му дава огромна сила. Благодаря от името на цялото ни семейство, че сте с нас във всичко това", коментира Валери.