0

Е вропейският вицешампион от 1996 г. и икона на английския Ливърпул Патрик Бергер потвърди участието си в "Мача на Надеждата" на 6 септември от 17 часа на стадион "Васил Левски". Срещата се организира от фондация "Стилиян Петров" за набиране на средства за подобряване на условията за лечението на онкологични заболявания в България.

Патрик Бергер е роден на 10 ноември 1973 г. в Прага. Започва кариерата си в местния Спарта, но първият му договор е с кръвния враг Славия. Той дори дебютира за националния отбор на Чехословакия при мъжете, преди да бъде викнат при младежите.

Талантът на Бергер е забелязан от легендата Отмар Хицфелд и през лятото на 1995 г. е привлечен от Борусия (Дортмунд). Дебютира в официален мач във финала за суперкупата, като печели трофея след 1:0 над Борусия (Мьонхенгладбах). През следващото лято вече е шампион в Бундеслигата.

Идва европейското първенство в Англия през 1996 г., когато чехите направиха фурор. Излязоха като втори от групата след Германия, като победиха Италия с 2:1 след голове на Павел Недвед и Радек Бейбъл, 3:3 с Русия и загуба от немците с 0:2. След това елиминираха Португалия на Луиш Фиго с 1:0 (попадение на Карел Поборски) и след изпълнение на дузпи отстраниха и Франция, като Бергер вкара третата във вратата на Бернар Лама. Във финала поведоха с 1:0 на Германия отново след точно изпълнен 11-метров от Бергер в 59-ата мин, но Оливер Бирхоф изравни в 73-ата. В 5-ата минута на продължението отново Бирхоф донесе титлата на германците след "златен гол". Това правило действаше по онова време.

Успехът на чехите води до истинско наддаване за звездите им. Бергер и Карел Поборски са желани от Манчестър Юнайтед, но Патрик избира Ливърпул. Настанява се в къща до легендата сър Кени Далглиш и Алан Хансен, които му помагат да се адаптира.

В началото му е трудно, но става твърд титуляр при Жерар Улие. През сезон 2000/2001 година печели невероятните четири трофея - купата на Англия, суперкупата на Англия, купата на лигата в Англия и купата на УЕФА. През 2003 г. взема още една купа на лигата.

След 7 сезона и 35 гола за Ливърпул Патрик напуска клуба, като подписва като свободен агент с новака Портсмут, воден от Хари Реднап, през лятото на 2003 г. Там е съотборник със Светослав Тодоров. След 2 сезона обаче тимът отпада и Бергер се мести в Астън Вила, като посочва, че много му се играе при Дейвид О'Лиъри. В началото обаче идват контузиите и е пратен от новия мениджър Мартин О'Нийл под наем в Сток Сити от Чемпиъншип.

Връща се, започва да играе като титуляр и отново идват травмите. На 6 май 2008 г. му е съобщено, че е изиграл последния си мач за Астън Вила, след като публично съветва Гарет Бари да не мисли много, а да подпише с Ливърпул. В същото време Мартин О'Нийл прави всичко възможно Бари да остане в Бирмингам. И сега двамата - О'Нийл и Бергер се събират в София за благотворителната кауза.

Така на 29 май 2008 г. Патрик Бергер се завръща в тима от детството си - Спарта (Прага), за да дебютира и за него. Той е капитан на тима, който завършва втори през 2009 г. и се класира за квалификациите на Шампионската лига. На 6 януари 2010 г. обявява край на кариерата си след поредната контузия в коляното. Все пак продължава да поддържа форма и да рита в шестодивизионния Долни Хабри.

С юношеския национален отбор на Чехословакия печели европейската титла до 16 години през 1990 г. след 3:2 във финала срещу домакина Югославия, като отново бележи гол в решителния мач. При мъжете на Чехословакия и Чехия има само 44 мача и 18 гола, защото отказва да играе под ръководството на Душан Ухрин. Участва и на европейското през 2000 г., но там чехите отпадат в груповата фаза.  

Бергер е част от истински футболен клан в Чехия. Чичо му Ян е трикратен шампион на Чехословакия с пражките Спарта и Дукла, два пъти е носител на купата със същите отбори, а на олимпиадата в Москва през 1980 г. печели златните медали след 1:0 над ГДР. Неговите синове Ян-младши и Томас също направиха сериозни кариери в Чехия. Синът на Патрик Бергер, който носи неговото име, също бе талантлив полузащитник, но контузия го отказа едва на 24 години.

В отбора на чуждестранните звезди ще играят още Коло Туре, Гари Кейхил, Максуел, Юри Джоркаеф, Гарет Бари, Гайска Мендиета, Рой Кийн, Хенрик Ларсон, Робер Пирес, Луис Гарсия, Неманя Видич, Карл Икеме, Алън Хътън, Джо Коул, Шей Гивън, Стюърт Даунинг, Ашли Йънг, Ричард Дън и Джеймс Колинс. Отборът е поверен на легендата Мартин О'Нийл